Zadatak: 2. DA LI MOŽETE PRESKOČITI AUTOMOBIL?Postoji priča o kaskaderu koji je zamislio točku s preskakanjem automobila, tj. koji je htio preskočiti automobil koji juri prema njemu. Automobil koji je izabrao za to bio je Porsche zbog njegove male visine i velike brzine.

Označimo s H i L visinu i duljinu automobila, te pretpostavimo da kaskader skače okomito u vis. Nadjite najmanju (konstantnu) brzinu v0 kojom se automobil mora gibati da bi ga kaskader, skočivši točno na visinu H, uspio preskočiti. Izračunajte brzinu v0, ako je Porsche dugačak 3.2 m i visok 100 cm.

Nažalost, dotični kaskader je od vozača Porschea zahtijevao da vozi znantno brže nego što daje gornji račun. Posljedica toga je da je u jednom od pokušaja kaskader zapeo za krov jurećeg automobila, te pretrpio ozbiljne ozljede obje noge.Pomoć: Promatrajte vrijeme potrebno da Porsche prevali put L i usporedite ga s vremenom trajanja skoka u vis, ili predjite u sustav u kojem auto miruje i promatrajte parabolu-putanju kaskadera. U oba slučaja zanemarite detalje konstrukcije automobila, tj. promatrajte samo prednju i zadnju točku automobila, te njegov vrh.


[ Rješenje ]