vi pitate e-škola odgovara
projekti
zadaci i testovi
kućni eksperimenti
fizika na mreži
fizika svemira
PC kutak
pročitali smo za vas
fizika svakodnevnih stvari
interaktivna fizika
informacije
PRETHODNE VIJESTI

Novi pogled na Svemir
NASA je tijekom svibnja ove godine obnovila Hubbleov teleskop novim instrumentima, moćnom širokokutnom kamerom i dosad najmoćnijim spektrometrom poslatim u Svemir. Nove fotografije svemirskih prostranstava i objekata veličanstvene su, i zaslužuju da ih svatko na Zemlji vidi. (vidi: Hubble teleskop). Više o značenju nekih od slika možete pročitati u prigodnom članku: "Hubble je ponovo u poslu". (pdf. 1.52 Mb, engl.). Možemo slobodno reći da je otvoreno novo poglavlje u istraživanju onih 99% Svemira za koje kažemo da je u stanju plazme.
Pošaljite link na nove slike načinjene pomoću Hubbleovog teleskopa svojim prijateljima!
(31.10.2009.)

Časopis mladih znanstvenika
Časopis mladih znanstvenika, The Young Scientists Journal, pišu, lektoriraju i objavljuju studenti u dobi od 12 do 20. Časopis je slobodan za čitanje i svatko u navedenoj dobi može i sam napisati članak. Pogledajte! (15.10.2009.)

U mreži
Kao uvijek, doba blagdana i školskih praznika idealno je vrijeme za dobru knjigu, i za pročitati i za pokloniti. Knjigu Alberta Laszla Barabasija "U mreži" treba svakako uključiti na listu lektire. Knjiga je u hrvatskom prijevodu Ognjena Strpića izašla u izdanju Naklade Jesenski Turk, Zagreb, 2006. (ISBN 953-222-250-2).
Budući da smo svi u nekakvoj mreži, ovo je knjiga za svakoga, ne samo za fizičare i prirodnjake, a govori o kompleksnim mrežama, koncentratorima i poveznicima, ekonomiji, internetu i ljudskom društvu.
Knjigu također citira Philip Ball u već prije preporučenoj knjizi "Kritična masa" , a kakva je veza sa Einsteinom otkrite sami. Još samo kad bi izdavači uklonili "tip felere" i krive padeže užitak čitanja bio bi potpun.
(14.04.2009.)

PhysOrg.com
PhysOrg.com je na internetu baziran servis vijesti iz znanosti i tehnologije čiji sadržaj pokriva područja fizike , geoznanosti, medicine, nanotehnologije, itd. Broj vijesti, kvalitetno obrađenih raste iz dana u dan kao i broj korisnika. Prikladno za one koji žele saznati koja su to otvorena i dinamična područja istraživanja u fizici.
(14.03.2009.)

Nanotehnologija u školi
Časopis Znanost u školi u desetom broju donosi zanimljivu priču o nanotehnologiji sa nekoliko razrađenih pokusa relativno lako izvedivih u školama.
Nanotehnologija u školi
Još: Nanotehnologija - ključna riječ za 21. stoljeće
(07.02.2009.)

2009. Međunarodna godina Astronomije
Obilježavanje međunarodne godine astronomije (IYA2009) službeno započinje 15. siječnja u Parizu. U Zagrebu, u čast početka astronomske godine u planetariju Tehničkoga muzeja u Zagrebu, Savska cesta 18, u četvrtak, 15. siječnja 2009. u 18 sati održat će se popularno predavanje za građanstvo na temu: "BOJE DALEKOG SVEMIRA". Predavač je Ante Radonić, voditelj planetarija. Ulaznice po cijeni od 15 kn možete kupiti na blagajni muzeja u radno vrijeme. Tehnički muzej, Zagreb, Savska cesta 18, tel. 48 44 050. Nadajmo se da će druge aktivnosti IYA2009 biti besplatne.
Više o IYA2009 aktivnostima na linkovima: Zvjezdarnica, Zagreb i službenoj hrvatskoj stranici IYA2009, Hrvatska. Ili, raspitajte se kod vaših profesora fizike i/ili geografije u školi.
Hrvatsko astronomsko društvo
Još: IYA2009
(11.01.2009.)

Mjerenje svijeta
Doba blagdana i školskih praznika idealno je vrijeme za dobru knjigu, i za pročitati i za pokloniti. Roman Daniela Kehlmanna "Mjerenje svijeta" jedna je takva knjiga, duhovita, osvježavajuća, poučna. Priča je to o dva čuvena znanstvenika, Alexanderu von Humboldtu, jednom od začetnika geografije kao znanosti, i matematičaru i astronomu Carlu Friedrichu Gaussu. Knjiga je u hrvatskom prijevodu Latice Bilopavlović izašla u izdanju Frakture, Zaprešić, veljača 2008. (drugo izdanje) (ISBN 978-953-266-028-9).
Mjerenje svijeta, u samoj je biti fizike i znanosti, pa ovaj roman pored duhovite zabave pobuđuje i na filozofska razmišljanja. Fascinanto je, koliko je rad i život dvojice utemeljitelja fundamentalnih znanstvenih istraživanja bio u stvari praktičan i primjenjiv. Nešto što je mnogim današnjim znanstvenicima vrlo strano.
Onima koji još nisu čuli za Gaussa i Humboldta preporučam da prije čitanja romana pročitaju nešto o njihovom životu i djelovanju kako bi užitak čitanja bio veći, npr. Gauss i Humboldt (20.12.2008.)

Novi prodor u dimenzije nanosvijeta
Godinama se razvijaju razne, skupe, tehnike koje omogućavaju pogled u građu materije na skalama veličine nanometra. (1 nm = 0.000000001 m). Uobičajeno, optički mikroskopi mogu pružiti informacije na skalama veličine do mikrometra, rijetko do 100 nm, jer ograničenje postavlja valna duljina svjetlosti: ne možete vidjeti nešto što je tri i više puta manje od onoga s čim gledate. Ali kako prenosi Sciencedaily , nova lukava metoda obrade slike dobijene pomoću "običnog" optičkog mikroskopa omogućava razaznavanje struktura i do 3 nm veličine, a temelji se na uzimanju niza slika kako objekt prolazi kroz fokus, oduzimanju jedne slike od druge i njihovom kombiniraju. Više o TSOM metodi. Navedena vijest može poslužiti i kao dobar link prema ostalim metodama kao što su SEM, STM, AFM, SNOM itd. i nedavnim vijestima iz tog područja.
Povezano:
Nanotehnologija
(02.11.2008.)

Financijska kriza i fizika
U jeku financijske krize svjedoci smo žučnih rasprava o njenim uzrocima i posljedicama. Tko ili što je krivo? Naravno, fizičari svakako nisu, ali na stvari gledaju na poseban način oboružani pojmovima kao što su: složeni sustavi, fazni prijelazi, kritične pojave, kolektivno ponašanje, neravnotežni sustavi, kaos itd. Kako do njih? Srećom postoji odlična knjiga na tu temu. Napisao ju je Philip Ball pod naslovom "Kritična masa - kako jedno vodi drugome" kao istraživanje o međudjelovanju slučajnosti i nužnosti u nastanku ljudske kulture, običaja institucija, suradnje i sukoba. Knjigu je preveo Kiril Miladinov i izašla je na hrvatskom jeziku u izdanju Algoritma, Zagreb u siječnju 2007. godine. "Kritična masa". Neka vas ne preplaši 558 stranica knjiga je vrlo čitljiva. Knjiga je zasluženo nagrađena nagradom Aventis 2005. godine.
(01.10.2008.)

Nova knjiga o podučavanju prirodoslovlja
Na stranici američke akademije znanosti "NAP" može se naći preko 4000 knjiga besplatnih za on-line čitanje. Među njima je i nova, nagrađena knjiga "Ready, Set, Science" koja govori o važnosti dobrog podučavanja znanosti (čitaj prirodoslovlja) od najranje dječje dobi. Namjenjena je učiteljima i profesorima koji rade u učionicama, onima koji se brinu o sustavu obrazovanja, ali i roditeljima koji žele nešto više učiniti za svoju djecu. ((Sadržaj knjige)) Jer, pokazuje se, djeca mogu shvatiti puno više i složenije stvari nego što se to dosad mislilo. Uostalom, najveći dio najvećih otkrića u znanosti napravili su mladi ljudi. Važno je samo pružiti im potrebne (bitne) informacije na vrijeme, što postaje sve složeniji zadatak.
Sadržaj knjige (pdf 220 kB)
(22.09.2008.)

Physics - Fizika, novi besplatni časopis
U mnoštvu znanstvenih časopisa, praktički dnevno, objavljuju se deseci novih otkrića. Istraživačima postaje teško pratiti i vlastito područje istraživanja, da ne spominjemo druge discipline. Pojavljuje se potreba za sažetim prikazima najnovijih i najvažnijih događaja. Američko fizikalno društvo (APS) upravo je pokrenulo novi časopis (tjednik) pod imenom "Physics" (on-line), koji bi trebao odgovoriti tim potrebama. U njemu se mogu naći pojašnjenja i kratki prikazi najvrijednijih otkrića i trendova istraživanja. Za pomoć svakom, posebno mladom, istraživaču. Prvi širi članak u rubrici Trendovi govori o ultrahladnoj plazmi (plazmi na temperaturi od 1 Kelvin) (Ultrahladna neutralna plazma)
(15.09.2008.)

Stanja tvari
Počela je školska godina. Mnogi tečajevi kemije i fizike počinju s pojmovima stanja tvari (agregatnim stanjima). Nešto što je opće poznato krutine, tekućine, plinovi, .... Ali to nije korektna slika! Već i wikipedija nudi potpunji prikaz. više. Trebalo bi barem još spomenuti i plazmu, stanje u kojem se nalazi naše Sunce koje nam daje svu energiju. Baš ove godine navršava se 80 godina od kako je fizikalni pojam plazme ušao u upotrebu na prijedlog američkog znanstvenika Irvina Langmiura. (80 godina pojma plazme) Pojam plazme označava najrasprostranjeniji oblik vidljive materije u svemiru koji se sastoji od nezavisno gibajućih, električki nabijenih sastavnica atoma, elektrona i iona. Gibajući se, te nabijene čestice proizvode električna i magnetska polja koja u povratu utječu na ponašanje plazme. Ponašanje koje se očituje kroz mnoštvo prirodnih fenomena i primjenama.
Povezano:
Više o plazmi, Plazma i spektroskopija, Građa tvari
(08.09.2008.)

The Vega Science Trust Videos
The Vega Science je internet stranica gdje možete naći niz zanimljivih linkova na različite video sadržaje vezane uz znanost više. Nedavno je na Brijunima (Brijuni conferences) o nastojanjima Vega stranice pričao njen osnivač nobelovac Harry Kroto . U pripremi je nova stranica na kojoj bi se trebalo naći puno korisnog materijala za podučavanje fizike i drugih prirodoslovnih disciplina Global Educational Outrech. Kako kaže prof. Kroto suočeni smo sa svojevrsnim mračnim intelektualnim dobom, nalik na srednji vijek, u borbi protiv kojeg ključnu ulogu imaju učitelji i profesori u školama. Njima treba pružiti pomoć putem interneta u obliku korisnog edukacijskog materijala. Poziv za sudjelovanje je otvoren svima.
Povezano:
O prirodoslovlju,
(01.09.2008.)

Petal efekt - efekt latice
Cvijet lopoča (Nelumbo nucifera) je simbol čistoće u kineskoj kulturi i azijskim religijama hinduizmu i budizmu. Čak i kad izranja iz blatnjave vode, njegovi listovi su čisti. To je poznati - Lotus efekt. Primjenjujući svojstva tog prirodnog fenomena stvorenog evolucijom danas je moguće mikro i nano strukturiranjem površine gotovo svakog materijala postići njegovo efikasno čišćenje tuširanjem vodom ili naprosto ostavljanjem na kiši. "Lotus efekt" je zastičeno ime (trade-name) za patentirane samočisteće superhidrofobične mikro i nanostrukturirane proizvode (1997. izumitelj Wilhelm Barthloot). Kako samo-čišćenje funkcionira možete saznati na stranicama izumitelja ili surfajući uz ključnu riječ "Lotus effect". više. To je priča o prekrasnom spoju fizike, kemije i biologije. Kada "lotusovu površinu" s kapljicom vode malo nagnemo, ona se otkotrlja i pokupi sa sobom sve nećistoće sa površine. Nedavno je grupa kineskih istraživača pokazala sličan efekt: Efekt latice crvene ruže, gdje se latica sa kapljicom vode može preokrenuti a da kapljica ne padne.
Povezano:
Superhydrophobic, Nanotehnologija
(22.05.2008.)

Početak 24. sunčevog ciklusa
Nedavno se na Suncu pojavila pjega koja je označila početak novog ciklusa, čiji se maksimum očekuje 2011. ili 2012. (vijest NASA-e). Kakav sve utjecaj sunčeva aktivnost ima na život na Zemlji nije u potpunosti jasno (npr. na globalno zatopljenje). No kako je život zaštićen postojanjem zemljine magnetosfere, preporučam pogledati na stranicama "Windows to the Universe" više. Plazma (magnetosfera) nas štiti od plazme (sunčev vjetar).
Povezano: Sunčeva aktivnost

(23.02.2008.)

Svjetska godina astronomije IYA2009
Na inicijativu Svjetske astronomske unije (IAU) i UNESCO-a, godina 2009. proglašena je Svjetskom godinom astronomije (IYA2009). Vizija IYA2009-e je pomoći građanima Svijeta u ponovnom otkrivanju njihovog položaja u Svemiru promatranjem dnevnog i noćnog neba, i time probuditi osobnu radoznalost i želju za otkrićima. Više: Stranica Svjetske astronomske godine 2009. "http://www.astronomy2009.org

(16.12.2007.)

Xplora portal
Xplora portal je zanimljiv projekt uključivanja informatičkih tehnologija u procese učenja o znanosti. Namijenjen je nastavnicima, studentima i đacima i pruža raznolike sadržaje. Xplora portal

(20.11.2007.)

Digitalna crtaća ploča
Što može raditi digitalna crtaća ploča možete pogledati na ovom video spotu " http://youtube.com/watch?v=df8wAla57PI
" Vrijedi pogledati.
(16.11.2006.)

Sfere unutar sfera
Listopadski broj enciklopedijskog časopisa za mlade "Drvo znanja
" br. 98 2006 donosi DVD izdanje znanstveno popularnog filma o strukturi tvari autora Antonija Šibera. Film je nastao suradnjom Instituta za fiziku
u Zagrebu i CARNeta u sklopu uspostave Multimedijalnog centra
Instituta za fiziku kao rezultat istoimenog pilot-projekta. Film o atomima, molekulama, strukturi tvari i nanotehnologiji traje oko 30 minuta i pogodan je za prikazivanje u jednom školskom satu fizike, kemije ili biologije.
(15.10.2006.)

Znanost u školi
Nedavno je pokrenut novi časopis "Science in School" dostupan na adresi: Science in school . časopis je dostupan slobodno on-line, a moguće je dobiti i štampano izdanje. Također otvoren je za suradnju svima koje zanima znanost i podučavanje znanosti u školama u Europi.
(25.7.2006.)

Otvoreni dan Instituta za fiziku Petak, 6. veljače 2004.., u vremenu od 10.00 do 17.00, Otvoreni je dan Instituta za fiziku Bijenička 46 Zagreb, kada se zainteresirani mogu upoznati s djelatnošću Instituta. Najave organiziranih posjeta na tel.: 4698888, fax: 4698889. do 23.1.2004. više: www.ifs.hr
22.1.2004.

Fizika i obrazovanje
Cijeli siječanjski broj časopisa Physics World posvećen je pitanjima vezanim uz podučavanje fizike. Tvrdi se da je to tema složena kao i sama fizika. Treba li ono biti usmjereno samo prema onima koji će se baviti fizikom, ili na širu javnost (naravno). Potreba da se nastavni planovi i predavanja učine modernima i bitnima za današnje vrijeme više nije upitna. Glavni je zadatak pokazati koliko znanost može biti zabavna i kako je uzbudljiv proces otkrića: New dimensions in education.
Povezano: Revolucija u podučavanju fizike
(15.1.2004.)

Sunčeva aktivnost
Više o Sunčevoj aktivnosti koja uzrokuje polarnu svjetlost možete naći na web stranici: http://www.spaceweather.com/. Posebno, o trenutnoj aktivnosti koja i dalje teži minimumu u 2006. godini, ali kroz poneki snažan izbačaj, u članku The Sun Goes Haywire .
Vijest iz 2002. godine: Dvovršni Sunčev maksimum
(21.11.2003.)
Solar storms trip magnetic flip ...
Evidence for an Unusually Active Sune
29.11.2003.

Negativan indeks loma
Prije tri godine prenijeli smo vijest o bizarnom kompozitnom materijalu u kojem se elektromagnetski valovi lome kao da je indeks loma negativan. Danas to više nije bizarnost jer je grupa američkih fizičara pokazala efekt u dobro znanom kristalu sačinjenom od itrija, vanadija i kisika, koristeći vidljivu svjetlost. Kako to dakle izgleda možete vidjeti ovdje: Left Handed Material at Work. To je samo jedan od primjera da srednjoškolske i fakultetske udžbenike treba stalno osvježavati.
Još: PhysicsWeb - Negative-index materials made easy.
Vijest iz 2000. godine: Lom svjetlosti unatrag.
Ključne riječi: left-handed materials, negative-index of refraction, amphoteric refraction
(26.10.2003.)

T - zrake
T-zrake su elektromagnetsko zračenje u području valnih duljina od oko 30 mikrometara do 1 mm. Zadnjih godina bilježi se napredak u konstrukciji ureðaja koji emitiraju i detektiraju tu vrst zračenja što pogoduje širenju primjena u različitim područjima znanosti i tehnologije (npr. medicini, biologiji). T-zrake prodiru duboko u organske materijale ne čineći štetu kao X-zrake. Više o tome možete naći u nedavnom članku Industrial Physicist: Terahertz radiation: applications and sources. U ožujku 2003., grupa fizičara pri BESSY sinhrotronu u Berlinu proizvela je snažan koherentni snop (laseru sličan) terahertznog zračenja, što otvara nove mogućnosti za spektroskopiju u tom području. Terahertz breakthrough at BESSY.
Još: Space camera blazes new terahertz trails, Teraview,
ključne riječi: Terahertz, imaging technology
(1 THz = 1 000 000 000 000 Hz)
(27.9.2003.)
Dodatak: Terahertz rays track down drugs (1.11.2003.)

Digitalni Svemir
Od trenutka pojave novih generacija zemaljskih i satelitskih teleskopa opažanje Svemira pomaklo se od "doba oka" u doba detekcije nevidljivog elektromagnetskog zračenja, od radio do gama područja. Ta tehnološka promjena dovela je do ogromnog rasta broja digitalnih podataka čija analiza zahtjeva razvoj potpuno novih alata. Jedan od pokušaja u tom smjeru, koji se temelji na novom konceptu Mreže (The Grid), odnosno "super-internetu" je Astrofizički virtualni Opservatorij: Astrophysical Virtual Observatory.
P.S. Provjerite da li u vašoj školi postoji izborni predmet Astronomija!
(25.6.2003.)

Fizika i biologija
često se kaže da je 21. stoljeće "doba biologije". U to ne treba sumnjati. Kako fizika i fizičari mogu doprinjeti tom dobu, pročitajte u članku objavljenom u časopisu The Industrial Physicist Physicists in transition help shape biological theory. Tradicionalno fizičari doprinose kroz gradnju instrumentacije za eksperimentalna istraživanja, ali pokazuje se, imaju i sve preduvjete za sudjelovanje u razvoju novih nužno potrebnih teorijskih okvira u biologiji.
još: Fizika i biologija.
Laseri i biologija.
(07.6.2003.)

Fizika na pozornici 3
Kako povećati zanimanje školske djece za znanost, posebno za fiziku? Možda najbolji način je kroz igru i zabavu, pokazati njenu važnost u svakodnevnom životu. To je osnovna ideja inicijative Physics on Stage, koju već treću godinu organizira grupa od sedam europskih institucija (EIROforum) uz sudjelovanje 22 države. Ove godine održava se od 8. do 15. studenog. Pogledajte novu web stranicu PoS-a: Physics on Stage 3 i koje se sve aktivnosti odvijaju u različitim zemljama.
još: Fizika na pozornici 2000..
(31.5.2003.)

Ručni laserski detektor mina
Grupa njemačkih fizičara, s Instituta za fiziku i fizikalne tehnologije - Clausthal, napravila je ručni detektor mina čiji se rad temelji na LIBS metodi (Laserom Inducirana Breakdown Spektorskopija). LIBS metoda koristi pulsni laser čiji se snop fokusira na željenu metu. Pri tom se stvori oblačak svjetleće plazme koji se spektralno analizira u realnom vremenu što omogućuje prepoznavanje različitih tvari i elemenata. Svoj izum predstavljaju na Hannover Messe (7.4.-12.4.2003.) u sklopu izložbe "Istraživanje i tehnologija" koja okuplja preko 500 izlagača s mnogih Sveučilišta i istraživačkih centara u Njemačkoj, s ciljem povezivanja istraživača, vladinih organizacija i gospodarstva. optics.org - News - Laser probe sniffs out landmines (April 2003).
Ključne riječi za Google: LIBS
još: Hannover Messe, Europska LIBS mreža, LIBS primjena, o LIBS metodi.
(07.4.2003.)

Hladnije gorive ćelije
Gorive ćelije već duže vrijeme predstavljaju potencijalno rješenje u traženju zamjenskih izvora energije, ekološki prihvatljivih. No prati ih niz problema od kojih je jedan velika radna temperatura (oko 1000 stupnjeva C). Grupa istraživača vezana uz NASA-u prepolovila je radnu temperaturu koristeći elektrolit u vidu tankog filma debljine jednog mikrona (0.001 mm). Science@NASA: Cool Fuel Cells.
Ključne riječi za Google: Fuel cell and thin film.
još: O gorivim ćelijama, Što je goriva ćelija?, (22.3.2003.)

Kuglaste munje
Kuglaste munje su rijedak, ali fascinantan prirodni fenomen. Svijetleće kugle veličine grejpa traju po nekoliko sekundi i kreću se u raznim smjerovima za vrijeme oluja u atmosferi. Iako je fenomen poznat stotinama godina zasad još nema pravog objašnjenja. Stvaranje kuglastih munja u laboratoriju veliki je izazov za fizičare. časopis Science News u broju od 9. veljače donosi zanimljiv članak o najnovijim saznanjima: Anatomy of a Lightning Ball.
još: Na pragu objašnjenja 2000. god., Ball Lightning stranica, Scientific American: Ask the Experts, E-skola: Vi pitate.
(17.2.2002.)

Lasetron
Dvojica teoretičara predvidjeli su mogućnost stvaranja nevjerojatno kratkih pulseva elektromagnetskog zračenja pomoću svjetlosti petavatnih lasera. Trajanje tih pulseva bilo bi mjereno u zeptosekundama (nula zarez pa 20 nula pa jedan = 10-21). To su vremena unutar kojih se dogaðaju procesi u atomskim jezgrama, pa bi takvi pulsevi omogućili promatranje odvijanja fisije, fuzije i drugih nuklearnih procesa: A Finer Cut of Light. Zasad, od kraja 2001. godine, eksperimentalci su kod attosekundnih lasera, čije trajanje pulseva je 10-18 sekundi. To su vremena unutar kojih se elektroni odvajaju od atoma (ionizacija): Attosecond Physics Has Arrived. Već "klasična" je femtosekundna fizika pomoću lasera čiji svjetlosni pulsevi traju po nekoliko femto sekundi (10-15). To su vremena unutar kojih se atomi odvajaju jedan od drugoga u kemijskoj reakciji ili vibriraju unutar jedne molekule.
još: Ultrabrzi laseri - linkovi. (8.2.2002.)

Fizika crtića i igara
časopis Science News donosi zanimljiv članak, uz reference i linkove, o tome kako se fizika (simulacije) koristi u proizvodnji crtića i kompjuterskih igara, pridonoseći vjerodostojnosti iluzija. Calculating Cartoons: Science News Online, Jan. 26, 2002
još: Vrijeme je za realističnost
(27.1.2002.)

Dvovršni Sunčev maksimum
Otprilike svakih jedanaest godina Sunce prolazi kroz maksimum aktivnosti (broj pjega, erupcija itd.). Sredinom 2000. godine prošli smo kroz jedno takvo razdoblje. I ako ste mislili da se sad Sunce smiruje, prevarili ste se. Pokazuje se da ciklus Sunčevog maksimuma ima dva vrha, i upravo prolazimo kroz drugi. Zato, lovci na polarnu svjetlost oprez! Science@NASA: The Resurgent Sun
SpaceWeather.com: Vijesti i informacije o meteorima, asteroidima, i Sunčevoj aktivnosti, još (19.1.2002.)

Fizika i hrana
Kako se fizikalne metode i tehnike, od X-zračenja do lasera i spektroskopije, primijenjuju u ispitivanjima kvalitete najrazličitijih proizvoda industrije hrane i pića možete pročitati u siječanjskom broju PhysicsWeba: Physics raises food standards
(13.1.2002.)

Supravodljivost se ne predaje- II
Nekoliko novih materijala supravodiča, u protekle dvije godine i sve više pokusnih dalekovoda na bazi visoko temperaturnih supravodiča (Danska, Detroit -USA) razlogom su prave renesanse u tom području istraživanja. Siječanjski broj PhysicWeba donosi nekoliko članaka New frontiers in superconductivity
Još: Supravodljivost ... I, Vruća supravodljivost
(13.1.2002.)

Galaktička atmosfera
O najnovijim saznanjima u području istraživanja meðuzvjezdanog prostora pročitajte u siječanjskom broju Scientific Americana: The Gas between the Stars: January 2002
Još linkova: ovdje
(13.1.2002.)

Fizika i Svemir
Europhysicsnews, časopis Europskog fizikalnog društva, donosi u prosinačkom broju posebno izdanje posvećeno Fizici i Svemiru. Iz tipkovnice uglednih astrofizičara možete pročitati 17 članaka o trenutno najvažnijim temama iz istraživanja Svemira, npr: Kozmičkom mikrovalnom zračenju, Najenergetskijim česticama u prirodi, Visokoenergetskim neutrinima, Astronomiji u području X i Gama zraka, Nukleranoj astrofizici, Svemirskom vremenu, Planetima izvan Sunčevog sustava, Gravitacijskim valovima, Tamnoj tvari, itd. (30.12.2001.)

Mion - anomalni magnetski moment (II)
Pronaðena je greška u računu, tako da vijest iz veljače 2001. (ovdje) , treba pogledati u novom ozračju. Izgleda da Standardni model i nije tako narušen, mjerenjima g-2 faktora miona kako se tada pričalo. Ova priča, uz nedavnu o 118 elementu (ovdje) koji ipak nije otkriven, upućuje na oprez u čitanju vijesti i donošenju zaključaka. No osnovna značajka znanstvenika i znanosti je neprestana sumnja u sve, i ono što izgleda očigledno. Time se nalaze greške ali i dolazi do novih otkrića. PhysicsWeb - Uncertainty over muon result (24.12.2001.)

Otvoreni dan Instituta za fiziku
četvrtak 20. prosinca 2001., u vremenu od 11.00 do 17.00, Otvoreni je dan Instituta za Fiziku, Bijenička 46 Zagreb, kada se zainteresirani mogu upoznati s djelatnošću Instituta. Otvoreni dan organizira se u sklopu Tjedna Instituta, koji se održava povodom 40. godišnjice Instituta. Tjedan Instituta, tel.: 4698888, fax: 4698889.
(14.12.2001.)

Novi materijali i tehnologije
Na stranicama Ljetne škole mladih fizičara Hrvatskog fizikalnog društva možete naći predavanja s ovogodišnje ljetne škole održane u Jelsi. Zbornik ljetne škole on-line,
(14.12.2001.)

Novi planet s atmosferom
Grupa astronoma koja radi pomoću Hubbleovog teleskopa otkrila je natrij u spektrima velikog planeta koji kruži oko zvijezde HD 209458. To se smatra dokazom da oko planeta postoji atmosfera, prva opažena na nekom planetu izvan Sunčevog sustava. Spaceflight Now: Atmosphere detected around planet orbiting nearby star.
Prethodne vijesti: (13.01.2001.), (28.10.2000.), (21.7.2000.), (30.3.2000.)
(28.11.2001.)

Fizika na pozornici II
Velika akcija Europske svemirske agencije, CERN-a i ESO-a se nastavlja ovdje . Kao i prva usmjerena je ka učiteljima fizike s ciljevima: ukazivanje na nisku razinu razumjevanja znanosti (fizike) kod graðana Europe, predlaganje novih i primijenjivih rješenja za taj problem, stvaranje i održavanje mreža eksperata u podučavanju i popularizaciji fizike, stvaranje i širenje dokumenata koji sumiraju mišljenja i prijedloge eksperata. Novi festival fizike, kao završna akcija, održat će se od 2.-6. travnja 2002. na ESTEC-u u Noordwijk-u, Nizozemska.
Vezano: Fizika na pozornici 2000..
(24.10.2001.)

Minijaturni atomski laser
Samo par dana prije nego što su za otkriće Bose-Einsteinovog kondenzata i atomskog lasera nagraðena trojica fizičara, grupa prof. Haenscha iz Garchinga objavila je postignuće BEC-a pomoću mikročipa, što se u proizvodnji laseru sličnih valova materije može usporediti sa korakom od pojedinačnog tranzistora ka integriranoj mikroelektronici. Profesoru Theodoru Haenschu opet je izmakla Nobelova nagrada ali možda ne zadugo. Matter Waves on a Microchip.
Vezano: Atomski laser, travanj 1998. Još o BEC-u

(12.10.2001.)

Zamršeno stanje makroskopskih objekata
Grupa danskih fizičara uspjela je postići zamršeno stanje (engl. entanglement) dvaju oblaka s oko 1012 cezijevih atoma. Pojam zamršenih stanja u kvantnoj mehanici opisuje sustav sastavljen od dviju ili više čestica koji posjeduje iznenaðujuće svojstvo: mjerenje na jednoj od čestica trenutno utječe na drugu česticu, iako one mogu biti prostorno proizvoljno udaljene. Vidi: Trillion-atom triumph. ili Entanglement of Macroscopic Objects. Dosadašnji rekord zaplitanja iznosio je četiri atoma.
Vezano: kvantno šifriranje, kvantni internet, informatička interpretacija kvantne fizike.
(30.09.2001.)

Eksperimentalci!
Ukoliko želite raditi pokuse iz fizike i pri tom se još i natjecati pogledajte uputstva na stranici Državnog povjerenstva za vrednovanje samostalnih eksperimentalnih radova. Tu ćete naći i arhivu s popisom radova koji su prikazivani na natjecanjima od 1995.-2001.. Rok za prijavu je 31. prosinca 2001..
(15.09.2001.)

Fizika podučavanja fizike
Pokazuje se da je i samo učenje fizike fizikalni proces koji je moguće modelirati skupom jednadžbi: The Physics of Teaching Physics. Ako ste profesor fizike u školi usporedite rezultate modela s vašim iskustvom!
(15.09.2001.)

Revolucija u podučavanju fizike
Rujanski broj časopisa Physics Today donosi dva zanimljiva članka o revoluciji u podučavanju fizike: Revolution in Science Education: Put Physics First! i Two Revolutions in K-8 Science Education.
Još => Novi tečajevi fizike: Post 16 Initiative.
(15.09.2001.)

Nanotehnologija
časopis Scientific American u posebnom rujanskom broju donosi tri članka o nanotehnologiji. Little Big Science, Machine-Phase Nanotechnology, The Once and Future Nanomachine.
Još: Nanotehnologija (1998.), stare vijesti (1999-2000.)
(24.08.2001.)

Gorive ćelije
časopis The Industrial Physicist donosi u kolovoz/rujan broju članak o modeliranju gorivih ćelija. (Modeling the fuel cell - pdf file). Još: Novi motori.
(21.08.2001.)

Elementa 118 ipak još nema
Novi teški atom, rednog broja 118, čije je otkriće objavljeno 1999. godine ipak još ne postoji. (Element 118 Has Been Erased from the Periodic Table). Nakon što nisu uspjeli ponoviti opažanje atoma koji živi manje od sekunde, istraživači s LBL-a našli su grešku u interpretaciji prvobitnih mjerenja i povukli rezultat. Otok stabilnosti ipak još nema eksperimentalno pokriće. Još: Novi teški atomi, Stare vijesti
(18.08.2001.)

Od astrofizike do mikroskopije
Veza je BEC - Bose-Einsteinova kondenzacija u ljeto 2001.. Nekoliko značajnih eksperimentalnih prodora: Postizanje kondenzacije samo pomoću lasera (All-optical BEC (free reg.) (još)); leće i zrcala za snop atomskog lasera (Atom laser focused); potpuna kontrola nad jednim jedinim atomom (Atoms shunted and shot); dinamika kolabiranja i eksplozija kondenzata ( State of collapse (free reg.)) vodi ka mogućnosti laboratorijskog simuliranja crnih rupa, bijelih patuljaka ili supernova (Tabletop astrophysics). Još: BEC proljetos, Bosenova,
(18.07.2001.)

Fizika i biologija
Odgovaranje na pitanja o svijesti, porijeklu i prirodi života ne može napredovati bez većeg uplitanja fizike i fizikalnih metoda. O tome pročitajte u: PhysWeb: Yeah, but what about the crayfish? Još: Molekularna biologija, Fizika, medicina, biologija 2000..
(07.07.2001.)

Fizika i WEB
Kako fizika - statistička mehanika pomaže u razumijevanju strukture i dinamike interneta. O tome pročitajte u: PhysicsWeb: The physics of the Web Još: Kvantni internet,
(07.07.2001.)

Zamrznuto svjetlo
Kako usporavanje svjetlosti utire put novim tehnologijama možete pročitati u srpanjskom broju Sci. Americana iz pera glavne protagonistice Lene Vestergaard Hau Sci. American: Frozen Light: July 2001 Još: Zaustavljena i pohranjena svjetlost
(24.06.2001.)

Fizika zemljotresa
Kako geofizičari proučavaju zemljotrese pročitajte u lipanjskom broju Physics Today: The Physics of Earthquakes Još: Earthquakes USGS Earthquakes for Kids
(23.06.2001.)

Protozvijezde
Kako nastaju zvijezde ? O najnovijim saznanjima u području zvijezdane embriologije piše Tom Green u lipanj-kolovoz broju časopisa American Scientist: Protostars
(23.06.2001.)

Neutrini
Priča o neutrinima, leptonima bez električnog naboja, dobija novo poglavlje u prvim rezultatima Sudbury Neutrino Observatory (SNO): Physics Bedrock Cracks, Sun Shines In: Science News Online, June 23, 2001 Neutrini ne čine više od pola tamne tvari.
Još: Fizika svemira, news.astro.hr
(23.06.2001.)

Najmanji tranzistor (III)
U posljednjih 18 mjeseci, najmanji tranzistor na svijetu se po treći puta smanjio: 50 nm - studeni 1999. , 30 nm - prosinac 2000. , i sada 20 nm - lipanj 2001. Intel Researchers Build World's Fastest Silicon Transistors. Još o načinu proizvodnje
Ključne riječi: nanotehnologija
(17.06.2001.)

Najmanji laser
Kemičari iz Berkeleya napravili su iz vruće pare cinkoksida nanožičani nanolaser, promjera do 150 nm i duljina do 10 mikrona, koji uz optičku pobudu laserira na 385 nm. AS-tiniest-ever-laser. Otkriće je od velikog značaja u optičkom računanju, optičkoj pohrani podataka i mikroanalizi.
Ključne riječi: plavi laser , nanotehnologija (09.06.2001.)

Nobelov e-muzej
Povodom stote godišnjice dodjele Nobelovih nagrada, službena web stranica Nobelove zaklade nudi nove sadržaje. Savjet: svakako pogledajte! Nobel e-Museum.
(03.06.2001.)

Svjetleći laserom stvoreni mjehurići
Sonoluminiscencija je proces u kojem zvučni valovi stvaraju vruće svjetleće mjehuriće u vodi. Proces je poznat 70 godina ali još nije u potpunosti razjašnjen, iako za pokus možete nabaviti sve što je potrebno ovdje . Grupa američkih fizičara uspjela je, umjesto zvukom, stvoriti svjetleće mjehuriće pomoću jakog lasera i otvorila novo poglavlje u istraživanjima: Size Matters for Flashing Bubbles.
Ključne riječi:sonoluminiscencija
(20.05.2001.)

Najbolje SciTech web stranice 2001.
časopis Scientific American napravio je izbor najboljih znanstveno-tehnoloških stranica za 2001. godinu. Pogledajte svakako fiziku i astronomiju i astrofiziku, ali i kemiju, Zemlju i okoliš itd. Scientific American: Explore!: SciTech Web Awards 2001: May 14, 2001
(14.05.2001.)

Fizika i golf
Igrači golfa ne mogu nositi sa sobom računala, ali mogu prije igre vještinu udaranja loptice razotkriti pomoću najnovijih fizikalnih modela: Nature science update physics: Golfers find best angle of attack
Ključne riječi: fizika i sport
(13.05.2001.)

Studentska sekcija HFD-a
Studentska sekcija Hrvatskog fizikalnog društva ima novu, živahnu stranicu. Pogledajte što rade buduće fizičarke i fizičari. Studentska Sekcija HFDa
(07.05.2001.)

Skakutanje kapljica vode
Naizgled jednostavna pojava krije u sebi pravo bogatstvo fizikalnih efekata. Water droplets make an impact
Vidi još: voda
Ključne riječi: hidrodinamika, nelinearna viskoznost (05.05.2001.)

Bose kondenzati u proljeće 2001.
PhysicsWorld daje prikaz uzbudljivih novosti u području Bose-Einsteinove kondenzacije: Triple first for Bose condensates.
Vidi još: BEC (05.05.2001.)

Fizika i poduzetništvo
Imate poduzetničkog duha? U tom slučaju fizika je pravi put kojim trebate krenuti. Pogledajte niz članaka u travanjskom broju Physicsweba: Physics goes commercial (30.04.2001.)

Laseri na bazi kvantnih kaskada
Nova vrsta poluvodičkih lasera pojavljuje se na tržištu samo sedam godina nakon otkrića The Industrial Physicist: Quantum cascade lasers turn commercial. Ključne riječi: kvantne jame. (30.04.2001.)

Fotonički tranzistor
Japanski fizičari pokazali su kako je moguće napraviti ureðaj koji djeluje kao tranzistor a radi sa laserskim snopovima. Potpuno optički logički sklopovi su na vidiku, a možda i superbrzi optički kompjuteri. physics: Logic lightens up ; A Photonic Transistor.
Vidi još: fotonika ; fotonika 2000. (25.04.2001.)

Novosti na PhysicsWeb-u
Nova stranica na PhysicsWeb-u pruža vam mogućnost pregleda članaka iz najzanimljivijih područja moderne fizike: astronomije i astrofizike, atomske, molekularne i kvantne fizike, kondenzirane materije, optike i lasera, fizike čestica i nuklearne fizike i supravodljivosti.
(8.04.2001.)

Bose-Einsteinov kondenzat helijevih atoma
Dvije grupe francuskih fizičara, gotovo istovremeno postigle su BEC, metastabilnih helijevih atoma, što predstavlja novi izuzetan napredak u području atomske optike i atomskih lasera: A Bose Einstein Condensate in Helium. Vidi: Bosenova, Suprafluidnost tekućeg vodika, Trilobitna molekula.
(28.03.2001.)

Studirajte fiziku!
Na 5. Smotri Sveučilišta od 22. - 25. ožujka u prostorima Studentskog centra Sveučilišta, Savska 25, Zagreb možete se upoznati sa studijem fizike u Zagrebu na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Doðite, razloga za bavljenje fizikom ima bezbroj, možda saznate još koji. Ako ste spriječeni krenite internetom. Npr. Trinity College Dublin - What is Physics? >> još Da li studirati fiziku?, Pregled dogaðanja u fizici 2000. godine.
(19.03.2001.)

Bosenova
Ekipa fizičara Carla Wiemana (JILA, Boulder, USA) otkrila je nove, neočekivane, efekte Bose-Einstenovog kondenzata, ultrahladnog oblaka atoma u kojem se svi nalaze u najnižem energetskom kvantnom stanju. NIST News release: From Supernova to Smoke Ring: Recent Experiments Underscore Weirdness of the Bose-Einstein Condensate. Pomoću magnetskog polja u kojem se BEC nalazi, utječu na meðudjelovanje atoma, mijenjajući ga u odbojno ili privlačno. U slučaju privlačnog meðudjelovanja dolazi do eksplozije, kao da se radi o sićušnoj supernovi. Još o >> Bose-Einsteinovoj kondenzaciji. (18.03.2001.)

Supravodljivost se ne predaje
Nakon što je prošli tjedan objavljeno iznenaðujuće postignuće supravodljivosti na 39 K u već neko vrijeme poznatom materijalu Nature daily -physics: Warming to simplicity ovoga tjedna pojavljuje se supravodljiva plastika: Physics News Update: Superconductivity in Plastic
Još o supravodljivosti. Vezano: suprafluidnost. (10.03.2001.)

Voda
Bliži se 22. ožujka, Svjetski dan voda, ove godine pod motom: "Voda i zdravlje". Zbog važnosti vode za život treba uvijek o njoj ponovo razmišljati i učiti. Fizika i kemija pojedinačne molekule vode, ili mnoštva molekula vode (klastera), te vode u obliku pare, tekućine ili leda krije još mnoga iznenaðenja. Za uvod u priču o vodi preporučamo: Water Science for Schools
Ključne riječi: Fizika i kemija vode, voda na Zemlji i voda i klima, voda i tehnologija, voda u Svemiru, voda na stranicama Astronomy Picture of the Day. Vidi takoðer: Hrvatske vode. (4.03.2001.)

Astrobiologija
Interdisciplinarno polje istraživanja koje zadnjih godina doživljava pravi bum. Astrobiology Special Report: The Search for Life Beyond Earth. Otkriće vodene pare i ugljikovih molekula u prostoru oko mladih i starih zvijezda ide u prilog pretpostavci da je život raširen u Svemiru. Astronomers Find Life Ingredients >> još
Ključne riječi: život izvan Zemlje, SETI
(24.02.2001.)

Kvantna fizika - nova interpretacija
New Scientist donosi članak o novoj informatičkoj interpretaciji kvantne mehanike koju razraðuje bečki fizičar Anton Zeilinger. New Scientist: In the beginning was the bit. >> još
Ključne riječi: kvantizacija, relacije neodreðenosti, zamršena stanja (17.02.2001.)

Dodatne dimenzije.
Istraživači Sveučilišta u Washingtonu izmjerili su jačinu gravitacije na udaljenosti od 0.2 mm i zaključili da, ako postoje dodatne dimenzije moraju biti manje. UW: UW physicists find that extra dimensions must be smaller than 0.2 millimeter. >> još
Ključne riječi: gravitacija, teorija struna, (12.02.2001.)

Brzina svjetlosti - ovisna o frekvenciji? Grupa teksaškog fizičara Dimitri Nanopoluosa izračunala je da bi brzina svjetlosti mogla ovisiti o frekvenciji. Astronomska mjerenja mogla bi dati odgovor. ScienceDaily Magazine -- Einstein In Need Of Update? Calculations Show The Speed Of Light Might Change >> još
Ključne riječi: kvantna gravitacija, HEGRA. (12.02.2001.)

Mion - anomalni magnetski moment.
Meðunarodni tim fizičara pri Nacionalnom laboratoriju u Brookhavenu objavio je rezultate mjerenja g-2 faktora miona, elementarne čestice slične elektronu ali znatno teže, koji se ne mogu izračunati važećim Standardnim modelom. Teorije suprasimetrija time dobijaju na važnosti i otvaraju se novi putevi u razotkrivanju tamne tvari. BNL: Possible Violation of Standard Model. >> još
Ključne riječi: Standardni model (vidi: the Particle Adventure , suprasimetrije, tamna tvar, (10.02.2001.)

Refleksija atoma.
Japanski fizičar pokazao je da se hladni atomi mogu reflektirati od tvrde plohe kao svjetlost od zrcala. Eksperiment pruža novu potvrdu Casimirove sile i daje novi poticaj u razvoju atomske optike. PR Focus: Atomic Reflections.
Ključne riječi: hladni atomi, van der Waalsova sila, Casimirova sila, atomska optika, (9.02.2001.)

Nanoelektromehanički sustavi.
Nakon što je razvoj mikroelektromehaničkih sustava, motora veličine tisućinke milimetra, došao na prag masovne proizvodnje, još tisuću puta manji ureðaji privlače sve veću pažnju zbog primjena u mjerenjima ekstremno malih pomaka i sila u molekularnom svijetu. Physweb: Nanoelectromechanical systems face the future.
Ključne riječi: novi motori, nove tehnologije, MEMS, nanotehnologija, (4.02.2001.)

Zemljina magnetosfera.
Pomoću svemirske letjelice IMAGE po prvi puta opažen je prije mnogo godina pretpostavljeni rep električki nabijenog plina koji se proteže u pravcu Sunca. Otkrivena su i dva nova efekta: "rame" i "korito". Science@NASA: Earth's Invisible Magnetic Tail i Unisci.com: IMAGE Reveals Plasmasphere Shoulder, Trough And Tail.
Ključne riječi: svemirsko vrijeme, fizika svemirskog okoliša, sunčev sustav (26.01.2001.)
Pregled vijesti u >> 4. tjednu; (27.01.2001.)

Zaustavljena i pohranjena svjetlost
Nakon usporavanja svjetlosti , ispod 2 km/s u ultrahladnim parama natrija, grupe Rona Walsworta i Mikhaila Lukina (USA) pokazale su potpuno zaustavljanje svjetlosti (grupna brzina nula) u toplim parama rubidija koristeći principe elektromagnetski inducirane prozirnosti: At Last! Light Brought to a Halt. ključne riječi: polaritoni, kvantne komunikacije, kvantno računanje (18.01.2001.)

Pregled vijesti u >> 3. tjednu; (20.01.2001.)

Planeti izvan Sunčevog sustava.
Najnoviji pregled istraživanja novih planeta: PhysicsWeb: Extrasolar planets, uz još nekoliko novootkrivenih Spaceflight Now: Bizarre new planets puzzle astronomers.
Pregled vijesti u >> 2. tjednu; (13.01.2001.)

Kvantni kompjuteri.
Novi napredak u stvaranju kvantnog kompjutera koristeći detekciju pojedinačnih fotona ScienceDaily Magazine -- Los Alamos Scientists Shed New Light On Quantum Computation.
Pregled vijesti u >> 1. tjednu; (06.01.2001.)

Fotonika - pobjeda svjetlosti.
Industrija optičkih mreža u Sjevernoj Americi guta fizičare. Ključni koraci u optičkom prijenosu podataka budućnosti, još su bliže fizikalnim eksperimentima nego li gotovim tehnologijama. Pročitajte u siječanjskom Scientific Americanu o čemu se radi: The Triumph of the Light; Vijesti iz tog područja dnevno nude, npr: Photonics.com; Laser Focus World; Light Reading (19.12.2000.)

Kozmologija na kraju 2000.
Pročitajte o nekim najnovijim otkrićima u području kozmologije: NewScientist Universe in the balance, i o tome kako gledati na razne teorije o Svemiru, u Sci. Americanu Making Sense of Modern Cosmology; (16.12.2000.)

Sto godina kvantne fizike.
Na godišnjem sastanku Njemačkog fizikalnog društva, 14.12.1900. (vidi: DPG), Max Karl Ernst Ludwig Planck održao je čuveno predavanje koje se danas smatra početkom kvantne fizike. Prikaz tog dogaðaja možete naći na PhysicsWorld Max Planck: the reluctant revolutionary; (13.12.2000.)

Najmanji tranzistor. Trenutno je veličine 30 nanometara i radi na 500 GHz, a omogućit će računala na 10 GHz. Sada je Pentium IV na 1.5 GHz. NewScientist: Double chip speed vidi Intelovu objavu za novine: INTEL report (11.12.2000.)

Motori za budućnost.
O motorima na vodik pročitajte u New Scientistu: Fuelling the future, Make hydrogen while the Sun shines, Fill 'er up; o hladnjacima na zvuk u American Scientistu: The Power of Sound; o električnim motorima sa supravodljivim žicama u Science News: Little Big Wire; a o nanomotorima na Physics Webu: Green light for nanomotors (3.12.2000.)

Optičko pojačanje u nanokristalima silicija.
Talijanski fizičari otvorili su put ka silicijskim laserima, karici koja nedostaje za optičko povezivanje minijaturnih elektroničkih komponenti. Nature Science update, technology : Physicists squeeze laser light from silicon. Originalni članak iz časopisa Nature: Feature of the week > Getting Moore from silicon (on-line pristup slobodan). (23.11.2000.) Ključne riječi: optoelektronika, nanotehnologija, kvantne točke, mikrolaseri.

Kozmičke zrake i pokrivenost Zemlje oblacima
Danski fizičari pokazali su povezanost kozmičkih zraka i pokrivenosti Zemlje oblacima. Phys News update: Cosmic Rays and Cloud Cover. To ukazuje na puno veću ulogu promjena na Suncu na globalnu klimu. Vidi takoðer: Clouds and Cosmic Rays. (22.11.2000.) Ključne riječi: kozmičke zrake, globalna klima, Sunce.

Optičke pincete za svakog.
Engleski fizičari napravili su optičku pincetu, za manipuliranje stanicama i drugim mikroskopskim česticama, pomoću običnog mikroskopa, diodnog lasera, CCD kamere i PC kompjutera, što sve i nije tako skupo i nedostupno. Unisci: Low Cost Optical Tweezers Developed At Hertfordshire. Originalni rad je dostupan on-line: ovdje. (20.11.2000.)

Antimaterija
CERN - najveći svjetski akcelerator čestica predstavlja uživo na webu 18.11.2000. i 21.11.2000. novi ureðaj za proizvodnju antimaterije CERN uživo, uz uputstva nastavnicima kako pripremiti učionicu. Vidi takoðer stranicu Antimatter:Mirror of the Universe i Barionska asimetrija svemira- gdje je antimaterija? (Zbornik Ljetne škole 1998.) (12.11.2000.)

Fizika na pozornici
Veliki festival fizike počinje! Od 6. do 10.11.2000. u CERN-u, s preko 400 sudionika iz 22 europske zemlje. Velesajam podučavanja fizike: prikazi, priredbe, izložbe, radionice, Physics on stage jednim dijelom možete pratiti uživo preko interneta: PoS uživo. Vidi takoðer: PzV - Fizika na pozornici (5.11.2000.)

Suprafluidnost tekućeg vodika
Grupa istraživača prof. Toenniesa iz Goettingena pokazala je suprafluidnost para-vodika (dvoatomske molekule vodika u kojoj su spinovi protona orijentirani u suprotnim smjerovima) u eksperimentu s mikroskopskim kapljicama helija. PhysWeb: Liquid hydrogen turns superfluid (1.11.2000.)
Ključne riječi: suprafluidi, BEC .

Istraživanje planeta van Sunčevog sustava.
Dva nova, značajna otkrića: prvi pokušaj Hubleovog teleskopa za nalaženje "vrućih Jupitera" u udaljenom klasteru zvijezda nije dao rezultata Unisci.com: Search For Extrasolar Planets Draws A Puzzling Blank (31.10.2000.) i polovica nedavno otkrivenih planeta su vjerojatno zvijezde (smeði patuljci) Spaceflight Now: Some new planets might be stars, researchers say, Science News: Are most extrasolar planets hefty imposters? (28.10.2000.)

Manipuliranje pojedinačnim atomima
Grupa istraživača iz Bonna pokazala je novu tehniku ubacivanja željenog broja atoma u optičku stupicu. To je novi korak ka proučavanjima meðudjelovanja jednog atoma i jednog fotona. PR Focus: Single Atoms on Demand (26.10.2000.)
Ključne riječi: kvantni kompjuteri, QED, pojedinačni fotoni.

Zemaljska nepredvidiva klima Da li je globalno zatopljenje posljedica ljudskog djelovanja ili prirodnih varijacija? O tom otvorenom pitanju pročitajte na Science@NASA: Earth's Fidgeting Climate (21.10.2000.)

Plazmene mlaznice O novom pogonu za svemirske rakete pročitajte u članku Plasma propulsion in space u listopadskom broju časopisa The Industrial Physicist koji promovira fizičare u industriji a možete ga naći on-line. Više na NASA Breakthrough Propulsion Physics Program (20.10.2000.)

Zbornik Ljetne škole mladih fizičara HFD-a. Godišta zbornika 1996.-2000. možete naći on-line na stranicama Ljetne škole ovdje, s četrdesetak predavanja iz različitih područja fizike (20.10.2000.)

Novi pogledi na naizgled odgovorena pitanja. Može li se elektron razdijeliti? NewScientist: Double or quit (14.10.2000.); Da li je moguć perpetum mobile? Breaking the Law: Science News Online (7.10.2000.)

Kemijska reakcija s pojedinačnim molekulama. Fizičari s jednog berlinskog sveučilišta uspjeli su pomoću STM-a natjerati jednu molekulu na kemijsku reakciju, koja se inače odigrava u velikim posudama na 400 stupnjeva Celzija. One-molecule chemistry gets big reaction: Science News Online (30.9.2000.); Nature daily: Molecular cut 'n' paste (29.9.2000.); PNU Num. 503 - SINGLE-MOLECULE STM CHEMISTRY (22.9.2000.); Ključne riječi: nanotehnologija; STM i vidi Zbornik ljetne škole 1997.

Fotolitografija: Zamršeni fotoni omogućit će stvaranje još manjih struktura na mikročipovima: Physics News Update Number 503 - Story ENTANGLED PHOTONS CAN DEFEAT THE DIFFRACTION LIMIT (22.9.2000.); physics : Fine lines (27.9.2000.)
Ključne riječi: nanotehnologija zamršena stanja

Kako postati astronaut ili istraživač Svemira. Pogledajte Space.com: SPACE COLLEGES ili Persistence and Planning Pay Off for Prospective Astronauts (28.9.2000.)

Fizika skoka motkom Ilustracija pretvorbe kinetičke energije u potencijalnu i centralnog principa fizike: sačuvanja energije. Physics News Graphics: The Physics of Pole Vaulting i Physicist Says Women Could Vault to New Records at Olympics (18.9.2000.)

Nanotomografija. Mikroskopi sa skenirajućom probom (SPM) pomoću kojih se mogu proučavati površine materijala atomskom točnošću dobili su verziju koja može skenirati čitav volumen. PRL Focus: Scanning Probe Gets Beneath the Surface (22.9.2000.) , Ključne riječi: nanotehnologija, STM

Trilobitna molekula. U tijeku je velika utrka eksperimentalnih fizičara za teorijski predviðenom molekulom čiji elektronski omotač po obliku podsjeća na izumrle preteće rakova (režnjaci). Unisci: Research Predicts Huge Trilobite-Shaped Rb Molecule (20.9.2000.) vidi sliku na Physics News Graphics). Ključne riječi: BEC, atomski laser

Vijesti iz okoliša Sunca i Zemlje ovaj tjedan posebno su zanimljive, u očekivanju polarne svjetlosti (14.9.) nakon snažne erupcije na Suncu, kao i bliskog prolaska još jedne svemirske stijene (17.9.). Vidi: Space Weather Bureau Vidi takoðer Učionicu četvrtkom Watch Out for that Space Rock!

Žetveni Mjesec U ovom tjednu pun je Mjesec. Po čemu je poseban baš oko 13. rujna pročitajte na stranicama Science@NASA: Watch Out for the Harvest Moon ili u "Učionici četvrtkom", gdje su pripremljene lekcije za uzraste učenika od 7 do 15+: (arhiva: ovdje) (13.9.2000.)

Počinju Olimpijske igre. Fizika i moderni sport snažno su isprepleteni. Pogledajte npr.: PhysicsWeb: Physics goes for gold, Physics, technology and the Olympics (11.9.2000.). Vidi takoðer projekte e-skole i neke linkove ovdje.

Po prvi puta opažena izmjena energije izmeðu atomske jezgre i elektrona atomskog omotača u eksperimentima japanskih i europskih fizičara. Proces je od važnosti pri stvaranju atoma u eksplozijama supernova. PR Focus: Electrons quit ignoring the nucleus(21.8.2000.)

Realiziran kvantni kompjuter s pet kubita. ScienceDaily Magazine -- IBM-Led Team Unveils Most-Advanced Quantum Computer (17.8.2000.)

Otkrića novih planeta van Sunčevog sustava ( ScienceDaily Magazine -- Astronomers Report Discovery Of Three New Extrasolar Planets, Plus Hints Of Many Multi-Planet Systems) (8.8.2000.) daju potporu ideji da nismo sami u Svemiru: Scientific American: Feature Article: Where Are They?: July 2000; New Scientist | Is anybody out there?

Otkriven 17. Jupiterov mjesec, u sklopu programa Spacewatch, astronoma sa Sveučilišta Arizona. Trenutno se zove S/1999 J 1. Space.com: Spacewatch astronomers have discovered the first new moon of Jupiter to be uncovered since Voyager visited the planet in 1979. (21.7.2000.)

Opažen tau neutrino Posljednju, dosad neopaženu elementarnu česticu koju predviða Standardni model uspjeli su neposredno opaziti fizičari iz FERMI laboratorija. Physicists Find First Direct Evidence for Tau Neutrino at Fermilab (21.7.2000.) BBC News: Science finds particle perfection (20.7.2000.)

Astrobiologija: Naðen šećer u središtu Mliječne staze, radioteleskopom u Kitt Peaku, Arizona, na udaljenosti od 26000 svjetlosnih godina. Space.com: Scientists find sugar molecule in heart of the milky way galaxy (16.6.2000.)

U toku su velike Sunčeve oluje. Naše Sunce je trenutno u fazi koja se zove Sunčev maksimum, vrh 11-godišnjeg ciklusa aktivnosti. Space.com: Solar Storms Energize Northern Skies (9.6.2000.), BBC News: Siberian space light show (9.6.2000.), CNN.com: Weeklong geomagnetic storm alert issued (6.6.2000.) Pratite prognoze svemirskog vremena: Space Environment Center.

Nove spoznaje o prirodi polarne svjetlosti. Space.com: Scientists:Earthly, not solar particles, create auroras. (1.6.2000.), BBC News: Solar wind has ripping time (1.6.2000.), vidi takoðer: E-škola: Polarna svjetlost viðena iz područja Hrvatske

Brže od svjetlosti u vakuumu. Dva nova eksperimenta koji se temelje na kvantnom efektu tuneliranja, odnosno anomalnoj disperziji, ponovo potiču rasprave o tome je li c=299792458 m/s najveća moguća brzina. on-line članak časopisa Nature (traži registraciju) (20.7.2000.) BBC News: Faster than a speeding light wave (7.6.2000.), Nature Daily: Faster than light (30.5.2000.), PhysRev Focus: Faster than a Speeding Light Wave (19.5.2000.) vidi takoðer: Superluminal motion i Ask expert: Sci.American, Faster Than Light.

Kvantni internet. Nekoliko fizičara predviða da bi već za dvije do tri godine mogli slanjem zapletenih (zamršenih) fotona koji će "zamrsiti" superhladne atome smještene u čvorovima mreže, ostvariti kvantni internet u kojem neće biti prisluškivanja i neovlaštenih kopiranja. Pročitajte u New Scientistu, Entangled web, zabilježite i prisjetite se 2003.! (20.5.2000.) (vidi dodatne linkove ovdje)

Računanje pomoću molekula. Scientific American: Feature Article: Computing with Molecules: June 2000. Morate pročitati! Minijaturizacija klasičnih elektroničkih elemenata koji čine računalo (tranzistora, dioda itd.) bliži se svojoj principjelnoj granici. Stvaranje pojedinačnih molekula koje bi ih funkcionalno mogle zamjeniti više se ne čini tako nemogućim. (9.5.2000.) Vidi takoðer: Nature daily -technology : Molecular maths (5.5.2000.)

Kvantno šifriranje korak bliže praktičnom ostvarenju. Tri grupe istraživača nezavisno pokazale mogućnosti potpuno tajnog prijenosa podataka ostvarivog pomoću već dostupnih tehnologija: poseban kristal cijepa foton u par "zapletenih" (engl. entangled) fotona NATURE Daily : Top secret (3.5.2000.) Physics News Graphics: Exploiting Quantum "Spookiness" to Encrypt an Image (30.4.2000.) UniSci.com Spooky Action At A Distance Creates Secret Codes (27.4.2000.)

Zemlja je okrugla (to znamo) ali Svemir je ravan (to je novost, takva da je vrijedi ponoviti) dosad najbolji dokazi da je Svemir ravan na temelju preciznog kartiranja kozmičkog pozadinskog zračenja BBC News | SCI/TECH | Pictures of the early Universe (28.4.2000.) Više o tome na stranici BOOMERANG projekta: BOOMERanG CMB FACT SHEET

ili drugim riječima:

Nova potpora tamnoj energiji, negativnom tlaku i petoj sili kroz teorijsko objašnjenje preciznog mapiranja kozmičkog mikrovalnog pozadinskog zračenja. Physics News Update Number 479 - Story DARK ENERGY AND THE MICROWAVE BACKGROUND (13.4.2000.) Više o toj strani priče možete naći u New Scientistu on-line: The fifth element (3.4.1999.)

Otkriveni dosad najmanji planeti van Sunčevog sustava. Gotovo da nema agencije koja o tome ne izvještava, ali BBC i Unisci nude i niz linkova na druge nedavne rezultate lovaca na planete. BBC News-SCI/TECH-Planet hunters find new worlds (29.3.2000.) Unisci.com:Latest Discoveries Support Theory Of Planet Formation (30.3.2000.)

Lom svjetlosti unatrag. Stvoren novi materijal koji ima negativnu električnu permitivnost i magnetsku permeabilnost i bizarna svojstva. New Scientist: Bending light over backwards (25.3.2000.) Physics News Graphics: Composite Material (21.3.2000.) ili vidi Nature On-Line: physics : left and light (29.3.2000.)

Ostvareno zamršeno stanje četiri atoma. Novi uspjeh grupe prof. Winelanda sa NIST-a, na putu ka kvantnim računalima. Nature On-line physics : Quantum juggling (16.3.2000.)

Novo svjetlo na putu objašnjenja tamne tvari. Prvi, eksperimentalni nagovještaji postojanja WIMP-ova, hipotetskih čestica još izazivaju sumnju. ABCNEWS.com : Scientists Look for Dark Matter (18.3.2000.); InSCIght:Dark Matter, or Murky Data? (1.3.2000.)

Značajan napredak u istraživanjima visokotemperaturne supravodljivosti. Stvaranje novih materijala bez otpora na sobnoj temperaturi. Scientific American: Explore!: Superconductivity: March 06, 2000 (6.3.2000.) ; ScienceDaily Magazine -- Physics Underlying High-Temperature Superconductivity (18.2.2000.)

Mikroskop na bazi optičkog rezonatora za hvatanje i opažanje pojedinačnih atoma. Novi korak u manupuliranju atomima, ka kvantnim računalima. A Microscope that Eyes the Atom (24.2.2000.)

Novi rekord u usporavanju svjetlosti: 1.6 km/h. Propuštanjem dva laserska snopa kroz Bose-Einsteinov kondenzat. Vidi "Spora svjetlost". BBC News-SCI/TECH: Putting the brakes on light (24.2.2000.)

Organske svijetleće diode - LED-erice. Povećana energetska iskoristljivost četiri puta. Kraj za Edisonove žarulje se bliži. Nature Daily -technology : Let there be more light (17.2.2000.)

Nova generacija CD-ova na vidiku. Organski tanki filmovi pružaju mogućnost za 10E14 bitova po cm2, povećanje 1000000 puta od dosadašnjih. PhysRev Focus: Toward the Next Generation CD (16.2.2000.)

Novo stanje tvari - Kvark-gluonska plazma. Istraživači iz CERN-a objavili su rezultate višegodišnjih istraživanja, koji ukazuju na postojanje novog stanja tvari u kojem su kvarkovi slobodni, umjesto da su vezani u složene čestice kao što su to protoni ili neutroni. ABCNEWS.com : New Form of Matter Created (10.2.2000.)

Novi fenomen: Kvantno zrcaljenje. Pronaðena tehnika koja obećava u budućnosti povezivanje nano-strujnih krugova u kojima elektroni pokazuju valna svojstva. IBM Almaden - News - Quantum Mirage News Release (7.2.2000.)

Pronaðen recept za stvaranje optičkih crnih rupa u laboratoriju Black hole recipe: Slow light, swirl atoms: Science News Online, Feb. 5, 2000 (5.2.2000.)

Moguće objašnjenje kuglastih munja: oksidacija mreža silicijevih nanočestica pri kontaktu munja s tlom. Nature Science update, physics : Great balls of what? (3.2.2000.)

Novi pojam: fotonuklearna fisija. Postignuta prva laserom inducirana nuklearna reakcija, razbijen uran-238 Physical Review Focus: Lasers Split the Atom (21.01.2000.)

Po prvi puta direktno mjeren proces dekoherencije kojim atomski (kvantni) svijet prelazi u onakav (makroskopski) koji svakodnevno doživljavamo Nature Science Update: How decoherence killed Schroedinger's cat (20.01.2000.)

Novi korak ka kvantnim memorijama . Pomoću ultrakratkih jakih laserskih pulseva koncept kvantne faze upotrebljen je za zapis i ispis podataka u pojedinačnom kvantnom stanju jednog cezijevog atoma. The University of Michigan: Quantum memory: it's not just for theorists anymore (19.01.2000.)

Otkrivena crna rupa "samo" 1600 svjetlosnih godina od Zemlje ABCNEWS.com : A Black Hole of a Neighbor (14.01.2000.)

Napravljen dosad najmanji tranzistor, veličine oko 5o nanometara
BBC News | SCI/TECH: World's smallest transistor (23.11.1999.)

U nas kiša i snijeg, u arapskim pustinjama kiša meteora : prošle noći opažena prava oluja Leonida
ABCNEWS.com:Leonid Shower Delights Worldwide (18.11.1999.)

Hubbleov teleskop privremeno u kvaru zbog otkazivanja (još) jednog od šest žiroskopa – ureðaja koji služe u usmjeravanju teleskopa
Hubble Space Telescope shuts down (15.11.1999.)

Molekularna biologija - znanost 21. stoljeća. Pod tim naslovom New Scientist je pripremio prikaz jednog važnog skupa biologa Keystone. Ne, nije zabuna. Fizika u tome ima svoje važno mjesto, o čemu govori i pojam sve češće u upotrebi: Fizikalna biologija. Želite li znati više o tome? Npr. o optičkim pincetama, biolaseru , nanopincetama

Zanimljiva priča o potrazi za dodatnim dimenzijama: Hunting for Higher Dimensions: Science News Online, Feb. 19, 2000

Prosinački broj Scientific Americana donosi on-line dva vrlo zanimljiva članka: nobelovca Stevena Weinberga: Scientific American: Feature Article: A Unified Physics by 2050?: December 1999 o tome što očekuje fiziku u sljedećih pedesetak godina i članak Johna Maddoxa Scientific American:Feature Article: The Unexpected Science to Come: December 1999 o tome što bi mogle biti glavne preokupacije znanosti u sljedećih pedesetak godina.