Tri su vodeće europske znanstvene institucije (CERN, ESA i ESO) započele opsežan program popularizacije fizike "Physics on Stage" (PoS) u sklopu Europskog tjedna znanosti i tehnologije 2000., koji će se održati u mjesecu studenom u sjedištu CERN-a. Pored toga Njemačko fizikalno društvo (DPG) uz potporu svog ministarstva proglasilo je godinu 2000. godinom fizike.

PoS je potpomognut Europskom komisijom (The European Commission) u okviru programa unapređenja javnog razumijevanja znanosti i tehnologije (Raising Public Awareness). U njihovom osnovnom dokumentu konstatira se da znanost i tehnologija igraju ključnu ulogu u razvoju modernih društava (vidi ovdje). Nasuprot tome javni interes za znanost je relativno slab. U tome se nalaze bar dvije opasnosti. Uronjena u sve složenije tehnologije koje određuju svakodnevni život (kako su nas samo mobiteli preplavili) javnost uz postojeći stupanj nerazumjevanja, neće moći sudjelovati u kreiranju osnovnih pravaca razvoja, što se u demokratskim društvima od nje očekuje. Nadalje, na tržištu radne snage, očekuje se pojačana potreba za sve bolje znanstveno potkovanim stručnjacima (npr. kriza informatičara u Njemačkoj), kojih, posebno mladih, možda naprosto neće biti.

"Fizika na pozornici" (vidi ovdje), program je koji želi nizom akcija upoznati osnovnoškolske i srednjoškolske nastavnike fizike i predstavnike medija s modernim načinima širenja znanja o fizici i ukazivanja na suptilnu vezu prirodnih znanosti i našeg svakodnevnog življenja. Moto je: " Fizika je svugdje. Zakoni fizike određuju Svemir, Sunce i Zemlju i naše vlastite živote. U današnjem društvu koje se brzo razvija, postajemo sve više ovisni o visokim tehnologijama - računala, prijevoz, komunikacije samo su neka ključna područja koja su rezultat otkrića znanstvenika u području fizike ." Program PoS sastoji se od tri faze, prva (od siječnja do listopada 2000. godine) odvija se u zemljama sudionicima (22 zemlje članice EU i članice navedenih laboratorija) u traženju novih i efikasnih pedagoških pristupa obrazovanju fizikom. Tražit će se nove pokazne vježbe, interaktivni eksperimenti, video prikazi, Web aplikacije, kazališne priredbe itd., s ciljem da se izaberu najbolji nastavnici, predavači, znanstvenici, popularizatori koji će sudjelovati u drugoj fazi. Druga faza, u kojoj će biti prikazano ono najbolje, je petodnevni festival u sklopu Europskog tjedna za znanost i tehnologiju (od 6.-11. studenog) u CERN-u (Geneva) ovdje. Festival će uključivati kategorije kao: Fizika i tehnologija, priručni eksperimenti, fizika vodi zapošljavanju, upotreba interneta u podučavanju, pregled postojećih sredstava, posjete istraživačkim centrima. U trećoj fazi zaključci i iskustva prenijet će se političkim i obrazovnim tijelima europskih zemalja u želji da trajno služe u obrazovnim procesima.

Većina zemalja već je donjela svoje programe (vidi ovdje), koji se se znatno razlikuju jer se u pravilu nastavljaju na već postojeće slične aktivnosti. Tako npr. Danci od 1998. godine organiziraju "Danski znanstveni festival 2000." (vidi ovdje) po uzoru na čuveni festival u Edinburghu (Edinburgh International Science Festival). Svaka od zemalja priprema svoju web stranicu (vidi listu na kraju). Centralnu web stranicu možete naći na http://www.estec.esa.nl/outreach/pos/, gdje će se moći dobiti uvid u razvoj projekta.

U Njemačkoj pak, gdje je 2000. godina proglašena je godinom fizike (2000 - das Jahr der Physik), u toku je izbor najboljih prezentacija (vidi ovdje). Stvaraju se nove web stranice s bogatim sadržajima vidi npr. Physik des Monat, gdje se svaki mjesec počevši od veljače pojavljuju popularni prikazi modernih grana fizike (naravno na njemačkom). Godina fizike bit će obilježena s pet glavih događaja ( vidi ovdje). Nije slučajno zadnja godina 20. stoljeća proglašena godinom fizike, Američko fizikalno društvo izradilo je vremensku skalu najvažnijih otkrića (pogledajte ovdje) "Stoljeće fizike".

A gdje smo mi? Nažalost, Hrvatska nije uključena u program "Fizika na pozornici", i vjerojatno će još dugo trebati da godina u Hrvatskoj bude godina fizike. No nije sve tako crno. Ako ste profesor u osnovnoj ili srednjoj školi, ili učenik ili student, a imate kakvu ideju ili želju da sudjelujete u promicanju fizike, javite se e-skoli, sigurno nešto možemo zajedno napraviti. Jer problemi nedovoljnog poznavanja fizike i znanosti u najširim slojevima društva koji muče Europu muče i nas. Tim više što je hrvatska fizikalna znanstvena zajednica vrlo mala, svega dvjestotinjak aktivnih istraživača uz šezdesetak znanstvenih novaka organiziranih u pedesetak projekata (vidi grafički prikaz). To je premalo za početak 21. stoljeća, stoljeća nanotehnologije, molekularne biologije i informatike. Ovih se dana na web-stranici Ministarstva znanosti i tehnologije (a vjerojatno i u tisku) pojavio oglas za natječaj Obrazovni projekti (do 30. lipnja 2000.) Pogledajte!

Cilj je PoS-a afirmirati novi pristup u učenju fizike na srednjoškolskoj razini i pokazati mladim ljudima važnost fizike upotrebom najmodernijih pedagoških pomagala. Ostanite, dakle, na Internetu i provjeravajte što je novog na linkovima ove stranice u narednim mjesecima.

Europska organizacija za nuklearna istraživanja - CERN
Europska svemirska agencija - ESA
Europski južni opservatorij - ESO
Physics on Stage u Italiji
Physics on Stage u Švicarskoj
Physics on Stage u Ujedinjenom kraljevstvu
Physics on Stage u Njemačkoj
The European Association for Astronomy Education
Međunarodna komisija za obrazovanje fizikom -ICPE
Physics Teacher Education beyond 2000
Njemačko fizikalno društvo -DPG

Pripremio: Dr. Slobodan Milošević, Institut za fiziku, Zagreb, lipanj 2000.