• Zašto masu određujemo vagom? Koja je točnost kojom se određuje masa vaganjem? Koja je točnost očitanja pomične mjerke, odnosno mikrometarskog vijka? (Lea iz Zagreba)

 • Malo su mi ova pitanja neobična. Zašto masu određujemo vagom? A s čime drugim bi trebali određivati masu? Krojačkim metrom, možda?

  Što se točnosti vage tiče, ona ovisi o vrsti vage. Npr. vaga za vaganje kamiona vjerojatno ne može mjeriti točnije od 1 kg. S druge strane, vidio sam (i radio s njima) vage koje mogu razlikovati i nekoliko mikrograma. Ali te vage su mogle vagati mase ne veće od nekoliko grama. Obično vage imaju specificirano kolika im je točnost - npr. u njihovim uputama za rukovanje, ili na samim vagama ...

  Do sada sam viđao dvije vrste pomičnih mjerki. Jedna vrsta ima najfiniju podjelu na 50 mikrometara, a druga na 20 mikrometara. Ako prihvatimo činjenicu da se prostim okom može ocijeniti i gdje se nalazimo između dviju crtica, moglo bi se reći da je točnost ove 'bolje' pomične mjerke čak i 10 mikrometara.

  Mikrometarskih vijaka također ima više vrsta. Najprecizniji s kojima sam radio su imali podjelu od 2 mikrometra, pa ako prihvatimo da možemo prostim okom ocijeniti između dviju označenih 'crtica', onda je točnost kojom možemo nešto izmjeriti jednaka oko 1 mikrometar.


  Odgovorio:
  M.Basletić, PMF