• Kako elektromagnetno zračenje utječe na lijekove? (Biljana iz Raba, vlado_007@hotmail.com)

 • Primjenom jakih i vrlo kratkih (100 mikrosekundi) električnih pulseva moguće je inducirati prijelaznu elektropermeabilnost (elektropropusnost) večine stanica u izloženom tkivu (in vitro ili in vivo) i time postići da inače nepermeabilne ili vrlo slabo permeabilne molekule prođu kroz staničnu membranu do svojih unutarstaničnih odredišta.

  Na toj mogućnosti stvaranja pora (elektroporaciji) izlaganjem jakim električnim poljima kojima se postiže elektropermeabilnost bazira se elektrokemoterapija (prijenos lijekova), prijenos DNA, antitijela, enzima te boja. Elektroporacija se obično postiže sa 8 pravokutnih električnih (800-1200V/m) pulseva od kojih svaki traje svega 100 mikrosekundi i koji se primijenjuju frekvencijom od 1Hz (tj. jedan u sekundi).

  Jedan od najboljih i najistraženijih kandidata za elektrokemoterapiju je bleomycin. Naime, taj antikancerogeni lijek se zbog svoje slabe permeabilnosti kroz staničnu membranu više skoro ne koristi u onkologiji. No, pokazano je da se njegova učinkovitost može povečati za više tisuća puta elektropermeabiliziranjem stanica. Kad prođe u stanicu i dođe do svog unutarstaničnog cilja, bleomycin ima vrlo veliku citotoksičnost. Drugi primjer predstavlja cisplatinum koji je za razliku od bleomycina vrlo učinkovit lijek u tretiranju mnogih tumora. No, pokazano je da se i njegova učinkovitost višestruko povećava primjenom električnih pulseva na tumorsko tkivo.

  Stanična elektropermeabilnost omogućava ne samo prijenos različitih lijekova koji inače ne bi prolazili, ili ne u tolikoj mjeri, nego i elektroprijenos DNA i time omogućava nevirusnu gensku terapiju. Pokazalo se da su za DNA elektroprijenos potrebni dulji pulsevi (20 ili više milisekundi) i srednje jaka električna polja (npr. 200-250 V/cm za mišićno tkivo). Za sada je DNA elektrotransfer postignut samo kod životinja (miševi, štakori, primati).

  Literatura:

  • Sersa G.: Electroporation - electrochemotherapy: Experience and future, In: Proceedings of the 3rd International Conference on Bioelectromagnetism, October 8-12, 2000, Bled, Slovenia, (Eds.) T. Jarm, T. Kotnik, and D. Miklavcic, pp. 16-17, 2000 (http://lbk.fe.uni-lj.si/icbem/).
  • Jaroszeski MJ, Heller R, Gilbert R. Electrochemotherapy, Electrogenotheraphy, and Transdermal Drug Delivery, New Jersey, Humana Press, 2000.

  Odgovorila:
  dr.sc. S.Supek, PMF