• Izračunato je da gravitacijska sila između Sunca i Mjeseca iznosi 4.3x1020 N, a gravitacijska sila između Zemlje i Mjeseca iznosi 2x1020 N. Iz ovih podataka vidimo da Sunce privlači Mjesec dvostruko jače nego Zemlja. Ako je tako zašto onda Mjesec ne padne na Sunce??? Hvala! (Zoran iz Ludbrega, klub-informaticara-ludbreg@vz.hinet.hr)

  • Prije nego što odgovorimo na postavljeno pitanje, pretpostavimo nakratko da Mjeseca nema. Poznato je da Sunce privlači Zemlju gravitacijskom silom. Znači li to da bi Zemlja trebala pasti na Sunce? Odgovor je NE, kao što je i za očekivati, jer znamo da Zemlja ne pada na Sunce (inače ne bi bilo nas ovdje da diskutiramo o tome). Naime, iz opće mehanike je poznato da smjer sile na neko tijelo ne određuje smjer brzine gibanja tog tijela, nego samo smjer PROMJENE brzine tog tijela. Pri kružnom gibanju Zemlje oko Sunca brzina je uvijek okomita na smjer gravitacijske sile. Budući da kružno gibanje nije gibanje po pravcu, smjer brzine je u svakom trenutku drugačiji, tj. brzina se stalno mijenja. Ta promjena brzine posljedica je privlačne gravitacijske sile. Dakle, kružno gibanje Zemlje oko Sunca u skladu je sa činjenicom da Sunce privlači Zemlju. (U stvarnosti putanja Zemlje oko Sunca nije savršena kružnica nego malo izdužena kružnica - elipsa, no to nije jako važno za razumijevanje odgovora na postavljeno pitanje.)

    Kao što Zemlja kruži oko Sunca, tako i Mjesec kruži oko Zemlje. Međutim, netko bi se mogao zapitati slijedeće: budući da Sunce privlači Mjesec dvostruko većom silom nego što Zemlja privlači Mjesec, zašto je Zemlja, a ne Sunce, taj objekt oko kojeg Mjesec kruži? Odgovor je da Mjesec kruži i oko Zemlje i oko Sunca. Udaljenost od Sunca do Zemlje mnogo je veća nego udaljenost od Zemlje do Mjeseca. To znači da sa stajališta Sunca Zemlju i Mjesec možemo tretirati kao jedan objekt, nazovimo ga Zemlja-Mjesec, koji kruži oko Sunca. Točnije, centar mase sistema Zemlja-Mjesec kruži oko Sunca. (Jos tocnije, sva tri objekta kruže oko centra mase tih triju objekata, no taj centar mase vrlo je blizu centru Sunca jer je masa Sunca mnogo veća od mase sistema Zemlja-Mjesec). Kada sistem Zemlja-Mjesec pogledamo izbliza, u smislu da vidimo i udaljenosti mnogo manje nego što je udaljenost od Sunca do Zemlje, vidimo da se taj sistem sastoji od dva objekta. Ako promatramo sistem sa položaja centra mase sistema Zemlja-Mjesec, vidjet ćemo da Zemlja i Mjesec kruže oko tog centra mase. Budući da je masa Zemlje mnogo veća od mase Mjeseca, taj centar mase nalazi se blizu centra Zemlje, tako da promatrač na Zemlji može reći da Mjesec kruži oko Zemlje.

    Odgovorio:
    dr.sc.H.Nikolić, IRB