• Zanima me fenomen "kuglaste munje".Da li me možete uputiti na neke e-mail adrese ili literaturu gdje bi se moglo naći o teoriji i naravi tog fenomena? Ako ne, očekujem vaše tumačenje. (Goran iz Zagreba)

 • Dragi Gorane,
  Još uvijek nije razjašnjena misterija kuglastih munja. Jedna od najnovijih teorija objavljena u časopisu Nature, 3 veljače ove godine, volumen 403, stranica 519, od autora John Abrahamsona i James Dinnissa, polazi od toga da je kuglastu munju čine isparene nanočestice silicija, koje emitiraju svjetlost kada dođe do oksidacije tih čestica. Ukratko, teorija kaže da, kada munja udari o tlo, užarene i elektrostatički nabijene čestice tla (silicija) kreiraju takozvanu mrežu nano-trakica (nano znači da su duljine nanometra). Užareni silicij počinje oksidirati što dovodi do emitiranja svjetlosti. To znači da se kuglaste munje vide tek na kraju svog ionako kratkotrajnog života (od djelića pa najviše do jedne minute).
  Na žalost, isti autori nisu uspjeli proizvesti munju u laboratorijskim uvjetima što možda ukazuje da teorija nije u potpunosti točna.
  Članak posvećen ovoj teoriji objavljen je u popularnom časopisu New Scientist u broju od 8 travnja 2000. Na žalost ovaj članak nije na on-line veriziji časopisa (www.newscietist.com)
  Linkove na neke stranice koje imaju veze s kuglastim munjama možeš naći ovdje, a detaljan pois literature - ovdje.


  Odgovorio:
  Dr. Petar Pervan, Institut za fiziku u Zagrebu