• Da li je točno da magnetski polovi Zemlje ne leže na njenim geografskim polovima ( sjever i jug ), nego negdje oko Madagaskara ili negdje drugdje, te da ti polovi "šeteju" po Zemlji !? Ako je to točno (!?) molim vas da mi objasnite. Navodno se to događa zbog strujanja zemljine magme. (Marin iz Zagreba)

 • Dragi Marine,
  Da. Točno je. Zemljino magnetsko polje stvaraju električne struje u rastopljenoj željeznoj Zemljinoj jezgri koja ne rotira sasvim pravilno (postoje turbulencije u njenom toku) pa je stoga i rezultirajuće magnetsko polje nepravilno i nije usmjereno duž osi rotacije Zemlje.
  Konkretno, u posljednje vrijeme sjeverni magnetski pol je udaljen nekih 1000 kilometara od geografskog pola i giba se brzinom od 24 kilometra godišnje. Zbog toga je za precizno korištenje kompasa potrebno za svako mjesto poznavati tzv. magnetsku deklinaciju tj. razliku između smjera u kojem pokazuje kompas i smjera geografskog sjevernog pola.
  Zanimljivo je da geološki nalazi pokazuju da se magnetsko polje svakih nekoliko stotina tisuća godina izvrne tj. polovi mu zamijene mjesta. Zadnja takva zamjena je bila prije 780 000 godina.
  Na internetu se mogu naći detaljne informacije o svemu ovom na:
  http://www.agso.gov.au/geophysics/geomag/information/faq.html
  http://www.geocities.com/Yosemite/Gorge/8998/decl_faq.html

  dr. Krešimir Kumerički,
  Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu