• Opće je poznato da se svemir širi. Netko je rekao da se svemir širi kao balon kada ga napuhujemo. Je li točno da se prilikom širenja također i Zemlja udaljuje od npr. Merkura ili Venere ili bilo kojeg planeta u Sunčevu sustavu? (Davor iz Karlovca, davor4@net.hr)

 • Točno, danas se smatra da je naš svemir (još uvijek) u stanju širenja (vidi npr. odgovor u odjeljku Fizika svemira). Posljedica toga jest da se sve galaksije, u kojem god mi smjeru gledali, udaljuju od nas. Jedan od zgodnih načina vizualizacije te činjenice jest da se promatra površina balon: nacrtaj na njemu točke i zamisli da su one galaksije u jednom dvodimenzionalnom svemiru.
  Ako sada kreneš napuhavati balon, onda će se sve točke međusobno udaljavati.
  (Uoči da je ovdje svemir dvodimenzionalan, a da se širenje ('napuhavanje') događa u tri dimenzije.)

  Međutim, s tom analogijom ne valja ići predaleko: iako se pri napuhavanju balona i same točke povećavaju (dakle, galaksije postaju veće), u realnosti se to ne događa. Dimenzije galaksija i planetarnih sustava se ne mijenjaju, barem ne zbog toga.
  Tome odgovara to da iako se balon povećava, atomi od kojih je on sastavljen ne postaju veći! Ono što se povećava jest udaljenost među atomima.

  Prema tome, udaljenost planeta od Sunca se ne povećava kako se svemir širi.

  Naprotiv, ta se udaljenost SMANJUJE: zbog toga što Zemlja kruži oko Sunca, ona gubi energiju odašiljanjem gravitacijskih valova. A što je manja energija koju Zemlja ima, to je i manja udaljenost između nje i Sunca. Isto vrijedi i za sistem Mjesec-Zemlja.
  Srećom, ti gubici su zanemarivi - ni mi, a niti naši bliži potomci, sigurno nećemo doživjeti da opazimo učinke približavanja Zemlje Suncu ...

  Odgovorio:
  mr.sc.M.Basletić, PMF