• Što je to Higgsov bozon? (Petar iz Zagreba)

 • Higgsov bozon je hipotetična elementarna čestica koja je ključni i jedini još nepronađeni sastojak tzv. Standardnog modela elementarnih čestica.

  Standardni model je moćan model koji na elegantan način ujedinjuje elektromagnetsku i slabu nuklearnu silu i pomoću njega je moguće objasniti praktički sve pojave koje se primijećuju u eksperimentima na velikim ubrzivačima i sudaračima čestica poput onih u CERN-u ili Fermilabu.

  Elementarne čestice kojima se bavi Standardni model (kvarkovi, leptoni, baždarni bozoni) i koje su u ovom trenutku najfundamentalniji sastojci materije za koje znamo su prikazane na slikama koje se mogu naći ovdje.

  E sad, da bi Standardni model matematički funkcionirao sve elementarne čestice moraju originalno, same po sebi, biti bez mase (poput fotona), i onda bi masu trebale dobiti neizravno, putem međudjelovanja sa tim Higgsovim bozonom. Stoga je postojanje tog bozona vrlo važno za strukturu tog modela i ogroman se novac ulaže i stotine ljudi radi na otkrivanju te neobične čestice.

  Odgovorio:
  dr.sc.K.Kumerički, PMF