• Koliko mi je poznato elektron se po kružnoj stazi giba oko jezgre. Puno sam puta vidio da se atom uspoređuje sa Sunčevim sustavom (Zemlja se giba oko Sunca, tako se elektron giba oko jezgre). Ako se koristimo tom analogijom: da li je moguće da se elektron giba po eliptičnoj stazi oko jezgre atoma i ako nije moguće tada Vas pitam zašto? (Davor iz Karlovca, davor4@net.hr)

 • Istina je, često se atom uspoređuje sa planetarnim sustavom (npr. Bohrov model atoma, obavezno pogledaj ovaj odgovor i link u njemu). Iako potpuno kriva, takva usporedba se često koristi jer je jednostavna, donekle korektna, i što je najvažnije razumljiva praktički svakom. Točno objašnjenje 'gibanja' elektrona unutar atoma nije jednostavno, i zahtjeva uvođenje dodatnih pojmova, te kao što ćeš vidjeti i redefiniranje uobičajenih termina ...

  Već u tvojem pitanju se nalazi nekoliko pretpostavki o elektronu koje nisu točne: '... elektron se giba po kružnoj stazi ...' prešutno predmnijeva da je elektron 'kuglica' (točkasta čestica) i da za njega vrijede uobičajene predodžbe poput npr. 'putanje' (ili staza) po kojoj se giba. U mikrosvijetu takve pretpostavke nisu točne - tamo ne vrijedi Newtonova fizika.

  Kao prvo, elektron nije 'kuglica', dakle nešto poput točkase čestice, već nešto što bi se moglo opisati kao 'kombinacija' vala i čestice. Posljedica toga jest da i termin 'putanja' gubi smisao - za elektron se ne može reći da se giba po nekoj putanji.

  Ono što se za atom može tvrditi jest da se elektron nalazi negdje u okolini jezgre. Može se izračunati i kolika je vjerojatnost da se on nađe na nekoj udaljenosti od jezgre. Taj račun pokazuje da postoji neka vjerojatnost da se elektron nađe praktički i u samoj jezgri, a polumjer za koji je ta vjerojatnost najveća je upravo jednak Bohrovom polumjeru. A on je jednak polumjeru staze koja se spominje u atomu - 'planetarnom sustavu'.

  Prema tome, planetarni sustav atoma treba shvatiti kao približnu sliku atoma u kojoj su kružnice mjesta najvjerojatnijeg nalaženja elektrona. Istovremeno se pored kružnica ponekad crtaju i elipse, što je i opet netočno jer ostale staze nisu elipse već neke druge staze (s matematičke strane, ne bitno kompliciranije od kružnice ili elipse).

  Odgovorio:
  mr.sc.M.Basletić, PMF