• Htio bi znati što je magnetska boca, od čega je napravljena i gdje se koristi u svakodnevnom životu.

 • 'Magnetska boca' je slikoviti termin za uređaj koji omogućuje 'čuvanje' tj. skladištenje plazme ili kakvih drugih nakupina elementarnih čestica (npr. protona, antiprotona ...).

  Pod plazmom se smatra stanje materije izuzetno visoke temperature - toliko visoke da čak ne mogu egzistirati atomi, već samo elektroni odvojeni od jezgara.
  S obzirom da nema tog materijala koji bi mogao podnijeti tako visoke temeprature, takva stanja materije se mogu uskladištiti i čuvati samo ako se stave u naročito dizajnirano magnetsko polje - upravo to je magnetska boca.

  Slično tome, ne postoji materijal od kojeg bi se mogla načiniti kutija u kojoj bi se čuvali antiprotoni, jer bi se oni odmah anihilirali (poništili) s protonima u stijenci kutije. I ovdje može pomoći magnetska boca.

  U svakodnevnom životu se ona baš i ne koristi, osim ako nisi fizičar koji se bavi fizikom plazme. Naime, dotični uređaj je konstruiran kako bi se pokušalo ostvariti fuzijski nuklearni reaktor - reaktor koji ne bi funkcionirao na principu fisije, več na principu fuzije.

  Za one koji žele znati malo više, ovdje se mogu naći korisne informacija:

  • Magnetic Confinement - detaljnije o Tokamak-u, jednoj od konstrukcija 'magnetske boce'.
  • Fusion Reaktor - detaljnije o skladištenju plazme, kao i o alternativama magnetskoj boci.

  Odgovorio:
  mr.sc.M.Basletić, PMF