• Zanima me ako imamo točkasti izvor svijetlosti i gledamo samo širenje u 1 pravcu tj. kao da izvor svjetlosti stavimo u ishodište koordinatnog sustava i gledamo samo x os, kojom se brzinom udaljuju zrake (jedna ide u -x , a druga u +-x)? (Zlatko iz Splita, zlatko.smole@st.hinet.hr)

 • Obje se, u odnosu na (mirno) ishodište, gibaju brzinom c. (c = brzina svjetlosti).

 • Ma kužim ja to nego ako se obje gibaju brzinom c, onda se jedna od druge udaljuju brzinom 2c, što se protivi onome da je brzina svjetlosti najveća moguća brzina ...

 • :))) Naravno, znao sam da će ovo gore biti sljedeće pitanje ...

  1) Brzina svjetlosti c je najveća brzina kojom može putovati neka pojava (pod 'pojava' se misli: čestica, informacija, paket energije, promjena ...) između dva opažača. To znači da jedino smisleno pitanje koje se može postaviti (opčenito uzevši) glasi: koliko treba svjetlosnom signalu da dođe od jednog opažača do drugog? Zašto svjetlost? Zato što ona jedina ima vrlo važno svojstvo: njena brzina ne ovisi o brzini kojom se giba izvor. U vezi toga molim, vidi ovaj odgovor.

  2) Čega ti brzinu zapravo računas u svom pitanju? Uzmimo, jasnoće radi, da se ne gibaju snopovi svjetlosti brzine c, već superrakete brzinom 3c/4. I onda, kažeš ti, one se međusobno udaljavaju brzinom 3c/4+3c/4=6c/4=1.5c > c. Istina, ali to se ne kosi s onim pod 1). Ti svojim računom zapravo uzimaš dvije zamišljene točke, koje se gibaju i onda računaš njihovu brzinu udaljavanja ('razmicanja'), s tvoje točke gledišta.

  Pitaj se, međutim, da li bi puls svjetlosti s jedne rakete mogao stići na drugu raketu, i kojom bi to bilo brzinom ...

  Odgovor: da, puls svjetlosti bi stigao drugu raketu. I ne samo to, već bi iz vremena koje bi trebalo tom pulsu, posade raketa zaključile da se one međusobno udaljavaju brzinom od 24c/25 < c!

  Razlog tome je donekle opisan u gornjem linku, što kao jednu od posljedica ima neobičnu formulu za zbrajanje brzina:

  v = (v1+v2)/(1+v1*v2/c^2)

  Ovaj izraz se reducira na v = v1 + v2, pod uvjetom da su v1 i v2 puno manje od c!

  Kakvo onda značenje ima brzina koju si ti izračunao? Nikakvo. Naime, računanje tvoje brzine se svodi, u bitnome, na slijedeće:
  1) uzmimo jednu točku u svemiru x, i zabilježimo vrijeme t
  2) uzmimo jednu drugu točku u svemiru x+Dx, i uzmimo jedno drugo vrijeme t+Dt
  3) izračunajmo (Dx)/(Dt)

  Stvar je u tome da ti time nisi računao brzinu kojom neki puls (informacija, energija) može doputovati iz prve u drugu točku!

  Odgovorio:
  mr.sc.M.Basletić, PMF