• Tko je, pomoću kojeg pokusa i kako, izračunao brzinu svijetlosti? (Hrvoje iz Zagreba)

 • Prvi za kojeg postoje pisani dokazi da je pokušao mjeriti brzinu svjetlosti bio je Galilej (oko 1600.g.), i to pomoću dva fenjera. Jednog je uzeo on, a drugog je dao asistentu i poslao ga na obližnje brdo udaljeno oko kilometar-dva. Zadatak asistenta je bio da čim ugleda svjetlost od Galilejevog fenjera što prije podigine zastor i sa svog fenjera. Galiliej je mjerio vrijeme koje protekne od momenta kada je on podignuo zastor sa fenjera, pa do momenta kada je ugledao svjetlost fenjera svog asistenta.
  Zbog grubih instrumenata (trebalo je mjeriti vremenske razlike od par mikrosekundi) njegov pokus nije dao nikakvu vrijednost za brzinu svjetlosti c.

  Prvi koji je uspio dokazati da se svjetlost širi konačnom brzinom bio je danski astronom Roemer (1676.g.) i to promatrajući zalazak Jupiterovih mjeseca (iza Jupitera). Uočio je da u odnosu na položaj Zemlje (najbliže i najdalje od Jupitera), zalazak mjeseca kasni za 7 minuta. Iz poznatih podataka o polumjeru Zemljine putanje, dobio je za brzinu svjetlosti oko 280 000 km/s.

  Nakon toga brzina svjetlosti je mjerena na više načina (vidi npr. ovdje), sa sve većom i većom točnošću. Danas se za c uzima predefinirana konstantna vrijednost jednaka 299792.458 km/s.

  Odgovorio:
  mr.sc.M.Basletić, PMF