• Jednom nam je profesor iz povjesti pričao neke zanimljivosti iz fizike ili vezane uz fiziku, i medjuostalim ispričao je sljedeće : Ja krenem na putovanje brzinom svjetlosti, negdje u svemir, dok moj vršnjak ostaje na zemlji. Ok, i sada je recimo na zemlji prošlo 20 godina, te on navršava 35-u, a u to isto vrijeme, ja koji se još uvjek gibam brzinom svjetlosti, imam nešto manje godina.... Hm...zanima me da li je to istina, i postoji li kakvo objašnjenje za to? ...mislim, ukoliko je to istina, onda sigurno postoji...
    Marin Jurić, El.Teh.,Solin, midnel@hotmail.com

  • Jedna od posljedica specijalne teorije relativnosti je različitost brzine protjecanja vremena u sustavima koji se medjusobno gibaju: vrijeme u sustavu koji se giba protječe sporije! Doista, ako jednog od dva identična blizanca stavimo u raketu, i pošaljemo na kružno putovanje brzinom bliskoj brzini svjetlosti, a drugog ostavimo na Zemlji, tada će, kad se putovanje završi, onaj koji je ostao biti stariji od onog koji je putovao. Taj primjer je poznat kao Paradoks blizanaca. Paradoks se sastoji u tome što, ako je gibanje relativno, onaj u raketi može tvrditi da je cijelo vrijeme on mirovao, a njegov brat se gibao, zajedno sa Zemljom i Sunčevim sustavom.
    Rješenje paradoksa je u tome što sustavi rakete i Zemlje nisu ravnopravni inercijalni sustavi, jer se raketa mora ubrzati i po povratku usporiti, dakle gibanje nije inercijalno.

    Dr. Neven Bilić, IRB

    Za detalje vezane uz paradoks bizanaca pogledajte URL:www2.hawaii.edu/suremath/SRtwinParadox.html