• Što je ultrazvuk i gdje se i kako primjenjuje? (Vlatka iz Zagreba, mila.dumic@zg.hinet.hr)

 • Ultrazvuk je po definiciji jest zvuk frekvencije više od najviše frekvencije koju čuje ljudsko uho. Prema tome, to je bilo koji zvuk frekvencije više od 20 kHz (20000 Hz).
  Nešto više o tome se može naći ovdje.

  Što se tiće korištenja ultrazvuka, mislim da je njegova najpoznatija i najkorisnija, a vjerojatno i najčešća, upotreba u medicini: ultrazvučna dijagnostika se danas koristi vrlo često, npr. prilikom pregleda unutrašnjih organa. Izlaganje tkiva ultrazvuku ne uzrokuje oštečenja, a sam ultrazvuk prodire relativno duboko u tijelo.
  Autor ovog odgovora je bio podvrgnut pregledima jetre, žući i gušteraće. Zatim, danas je uobičajen pregled fetusa u maternici za vrijeme trudnoće ultrazvukom.
  Osim toga, ultrazvuk se može koristiti i u terapijske svrhe. Autor ovog odgovora ima iskustva i s tim - nakon ozljede koljena, primjenom masaže ultrazvukom (frekvencije oko 500 kHz) postiže se bolje i brže zacjeljenje manjih ozljeda koštanog tkiva.

  Ultrazvuk ima primjenu i u industriji, ali to su mahom specijalizirane tehnologije (i njihovo korištenje), koje se koriste kao manji dio unutar čitavog proizvodnog procesa. Npr. pomoću ultrazvuka se efektno može mjeriti protok tekučine unutar neke zatvorene cijevi, dakle bez potrebe da se dotična reže ili bilo kako drugačije modificira.

  Odgovorio:
  mr.sc.M.Basletić, PMF