• Molim vas da mi pojasnite Pascalov princip/zakon i uzgon. Pri tome mislim na osnovne formule i definicije ili me uputite na neku web stranicu gdje to mogu naći! Idem u 2 razred klasične gimnazije! (Darija iz Zagreba)

  • Pascalov zakon je temeljni zakon hidrodinamike, a kaže da se tlak izazvan djelovanjem sile u nekoj točki površine tekućine širi kroz tekućinu jednako u svim smjerovima.

    Upravo na tom principu djeluje hidraulična preša (npr. zubarski ili frizerski stolac). Zamisli posudu ispunjenu tekućinom, s dva otvora različite površine, u kojima su smješteni pokretni klipovi. Ako na manji klip djeluješ nekom silom F, onda će na veći klip djelovati n puta veća sila, gdje je n omjer veće i manje površine.

    Što se literature tiče, mogu ti preporučiti jedino tvoje udžbenike, koje vjerojatno već imaš. Također, pokušaj pogledati npr. u općoj enciklopediji. Naime, sam zakon je srazmjerno jednostavan, ali su mu primjene vrlo široke i ne tiču se toliko fizike, koliko recimo strojarstva, i tome slično. To je sve što ti o literaturi mogu reći.

    Odgovorio:
    mr.sc.M.Basletić, PMF