• Kako definiramo frekvenciju zvuka kojeg prima prijamnik, ako se i prijamnik zvuka i izvor zvuka gibaju nekim brzinama? (Marko iz Zadra, markozdrilic@hotmail.com)

 • Frekvencija se UVIJEK definira kao 1/T, gdje je T period neke periodičke pojave. I to je to!

  Ono sto je razlika kod npr. prijamnika koji se giba jest da on mjeri drugaciji T u odnosu na onog koji miruje, a to i nije tesko za shvatiti.

  Npr. zamisli da se prijemnik (opazac) giba prema nekom izvoru zvuka. A neka izvor zvuka emitira jako kratak 'beep' svakih T sekundi (dakl,e periodicna pojava, s periodim T i frekvencijom f=1/T). Vjerojatno ti nije tesko zamisliti sto se tocno dogadja: kako se prijamnik giba PREMA izvoru, vrijeme koje njemu prodje izmedju dva 'beep'-a je MANJE od T. A to znaci da ce on cuti VECU frekvenciju!

  Slicno objasnjenje je i za gibanje opazaca OD izvora - prijemnik ce opazati vremena, izmedju dva 'beep-a', koja su veca od T, pa prema tome opazac cuje MANJU frekvenciju.

  Inace, pojava se strucno naziva Doppler-ov efekt. Taj efekt je karakteristican za bilo koju valnu pojavu, pa tako i za elektromagnetske valove.

  Osim gore opisanog 'klasicnog' Dopplerovog efekta, postoji i 'relativisticki' Dopplerov efekt, gdje do promjene frekvencije koju opaza prijemnik dolazi uslijed relativistickih promjena vremenskih intervala i udaljenosti.

  Odgovorio:
  mr.sc.M.Basletić, PMF