Natječaj za najbolju fotografiju iz fizike - izložba

Zadnjih desetljeća znanost je izvanredno napredovala obdarivši nas lagodnim, dugovječnim životom te fantastičnim znanjima i tehnologijom. Istodobno, postala je preteška za razumijevanje pa smo je nekako potisnuli i zanemarili. Natječaj za najbolju fotografiju iz fizike napravljen je s ciljem drukčijeg sagledavanja vrijednosti znanosti. Polazimo od toga da naša percepcija počiva na dvije komplementarne kategorije: umjetnosti i znanosti. Zalazak Sunca ili dugu možemo promatrati očima umjetnika ili znanstvenika, ili možda obojice. Možemo li od toga napraviti jedno? Može li nam svima razumljiv jezik umjetnosti i ljepote pomoći da približimo i ponovo spoznamo svijet znanosti?

S ciljem popularizacije fizike i prirodoslovlja E-škola FIZIKA Hrvatskog fizikalnog društva organizirala je natječaj za najbolju fotografiju iz fizike. Fotografije su mogle biti prirodne, koje prikazuju spontani događaj u prirodi ili svakodnevnu situaciju u kojoj se mogu jasno prepoznati fizikalni koncepti, aranžirane gdje autori sami postavljaju predmete i izazivaju događaje kako bi prikazali željeni fizikalni koncept te modificirane, s više raznih računalnih manipulacija, ili slika, kojima se dodatno pojašnjava željeni fizikalni koncept.

Sudjelovati su mogle dvije kategorije autora:
A) učenici osnovnih i srednjih škola
B) studenti, nastavnici, znanstvenici i ostali.

Natječaj je zaključen 7. veljače 2011. Godine. Pristiglo je 219 fotografija za A kategoriju i 60 fotografija za B kategoriju. Sve su fotografije izložene u web galeriji na http://eskola.hfd.hr/natjecaj/fizfoto.html.

Nagrađeni radovi objavljeni su 11. travnja 2011. na HTV2, u posebnoj emisiji Školskog programa pod naslovom Znanstvena fotografija .

Grupa A: učenici osnovnih i srednjih škola

prva nagrada


Bačen u zrak – prirodna fotografija
Alojzija Peronja, Osnovna škola Jelsa
mentor: Željana Slaviček, nastavnik likovne kulture
 


druga nagrada


Valovi na površini vode
Marin Soče, SŠ fra Andrije Kačića Miošića, Ploče
mentor: Martin Lukanović, prof. fizike

treća nagrada


Baloon - aranžirana fotografija
Petra Fic, Gimnazija Čakovec
mentor: Melita Sambolek, prof. fizike

Grupa B: studenti, nastavnici, znanstvenici i ostali

prva nagrada


Tri godišnja doba - modificirana fotografija
Ognjen Milat, Zagreb

druga nagrada


Lančanica od snijega - prirodna fotografija
Ivica Picek, Zagreb

treća nagrada


Gravitacija ne postoji
Monika Damjanović, Zagreb

Nagrađene je odabrao stručni žiri u sastavu:

  • Ivan Posavec, diplomirani filmski snimatelj i majstor fotografije, profesionalni fotograf s nizom samostalnih izložbi i nagrada.
  • Edda Dubravec, diplomirana arheologinja, urednica redakcije Znanstvenog programa HTV-a, autorica scenarija i urednica emisija o kulturnoj baštini o i fotografiji.
  • Davor Šunk, grafički dizajner, autor samostalnih izložbi stripa, ilustracija, crteža, grafika, dizajna i fotografije.
  • Ivica Aviani, fizičar, znanstveni suradnik Instituta za fiziku, voditelj E-škole FIZIKA, organizator natječaja.

Radovi koji su prema mišljenju žirija najuspješniji i dovoljno kvalitetni za izložbu izloženi su u posebnoj web galeriji nominiranih radova na:
http://eskola.hfd.hr/natjecaj/nominiraneA/
http://eskola.hfd.hr/natjecaj/nominiraneB/

Izložbu 40 odabranih radova službeno ćemo otvoriti 20. travnja u velikoj dvorani Školske knjige, u Masarykovoj 28 u Zagrebu. Planiramo da izložba putuje po raznim gradovima Hrvatske, čime bi smo dali jasnu poruku da želimo sudjelovanje svih. Također, želja nam je da natječaj postane tradicionalan.

Voditelj E-škole FIZIKA
Dr.sc. Ivica Aviani

Web design by:Petra Milašin