početak

položaj

upute

pojmovnik

 

Svakodnevica

Priča o svjetlosti << Lom svjetlosti << Potpuno odbijanje svjetlosti

 

Zašto vodoskoke vidimo obojenima? Čime su obojeni?

 

Vodoskoci se, radi atraktivnosti, osvjetljavaju. Svjetlost se u mlazu vode potpuno odbija na "stijenci" mlaza, na granici vode i zraka. Tako vodoskok izgleda obojen.

Na načelu potpunog odbijanja svjetlosti temelje se optičke niti ili svjetlovodi, tanki poput vlasi, napravljeni od posebne vrste stakla (fiberglas). Svjetlost se u svjetlovodu potpuno odbija od njegove stijenke (na granici svjetlovoda i zraka). Optičke niti su savitljive, pa njima svjetlost možemo “voditi” zakrivljenim putanjama.

Optički se vodiči koriste u telekomunikacijama za prijenos telefonskih razgovora. Kada telefoniramo, naš se glas najprije pretvara u električne signale, a oni u svjetlosne koji putuju optičkim nitima.

Svjetlovodi se koriste i u medicini za osvjetljavanje unutrašnjosti ljudskog tijela. Liječnik može promatrati ili snimati unutrašnjost tijela tako da u nj uvede tanku (1 mm do 1 cm) i savitljivu cijev s lećom ili kamerom. Takav optički instrument zove se endoskop, a dijagnostička metoda endoskopija, primjerice: gastroskopija – snimanje unutrašnjosti želuca, bronhoskopija – snimanje unutrašnjosti pluća, itd.

Gdje još susrećeš potpuno odbijanje svjetlosti?

 

Potpuno odbijanje svjetlosti događa se i u ukrasnim predmetima kao što je buket od fiberglasa. On se sastoji od obične žarulje koja obasjava snop optičkih niti.

 

Jesi li primijetio da ljeti, za velikih vrućina, kada se voziš autocestom, tamna površina auto ceste u daljini svjetluca kao da je vodena mrlja? Međutim, kada dođeš do toga mjesta nema nikakve vode.

Znaš li o kojoj pojavi se radi?

 
 
 
 

natrag       nastavak