[COBE]

Uvodna stranica


O projektu (i njegovom sadržaju)

U okviru ovog projekta postupno ćemo upoznavati fizikalni svemir - svemir podložan proučavanju putem kontroliranih pokusa i objašnjiv kvantitativnim teorijama čija se predviđanja mogu potvrditi ili opovrći. Raspon "fizikalnog" proteže se od elementarnih čestica (za koje je danas ustanovljen "standardni model temeljnih čestica i sila") do astronomskog svemira u kojem smo sićušni dio. Kozmologija, kao studij svemira na najvećoj ljestvici udaljenosti, do nedavno je bila suprostavljena subatomskoj fizici, najmanjih dimenzija.

Na ovim ćemo se stranicama postupno upoznati s jedne strane s prostorno-vremenskim udaljenostima (i njihovim mjerenjima), a s druge strane sa zvijezdama i galaktikama kao svemirskim orijentirima (od Sunca, preko supranovih do crnih rupa), koji će nam dočarati koliko je praznine u svemiru, koji su oblici svjetleće tvari, ali i o zastupljenosti tamne tvari u svemiru.

Kroz tekst su, u posebno označenim okvirima, razbacane vježbe za razmišljanje ili istraživanje literature kao npr.

Vježba: "Kozmogonički niz"
Za ugrijavanje, uredite "kozmogonički niz" tj. poredajte slijedeće vremenske periode po duljini trajanja: trajanje Sunca, vijek sisavaca, trajanje helija u svemiru, vijek ljudskog roda, trajanje svemira, vijek naše galaktike, trajanje života na Zemlji.

"Zadaci za učenike", koji se nalaze u sličnim okvirima, također su sastavni dio ovih stranica i zamišljeno je da učenici pošalju rješenja (ili pitanja u slučaju eventualnih nejasnoća) na naznačene e-mail adrese, a mi ćemo neka od rješenja onda objaviti na ovim stranicama. (Rješenja možete slati u bilo kojem obliku, od obične tekst datoteke do HTML datoteka sa slikama.)

"Želite li znati više" su okviri u kojima vas upućujemo na neke dodatne sadržaje (ponekad i na engleskom jeziku) koji kojima možete upotpuniti vaše znanje.

Literatura

Danas smo svjedoci susreta fizike svijeta najvećega i fizike svijeta najmanjega - susreta opisanog u izdanju Školske knjige: I.Picek, Elementarne čestice-iskrenje u svemiru tamne tvari (Šk. Zagreb, 1997). U tom ćemo tekstu naći rječnik i katalog relevantnih pojmova, a neki odjeljci kao i posteri "povijesti svemira" i "standardnog modela temeljnih čestica i sila" upotrijebljeni su s dopuštenjem izdavača na ovim stranicama. Za astronomske aspekte upućujemo na Strnadovu Prošlost i budućnost svemira u istoj ediciji (Šk.1992). Kozmološki aspekti mogu se naći u Hawkingovoj knjizi Budućnost svemira i drugi eseji (Izvori, Zagreb 1996.) te u Weinbergovoj knjizi Prve tri minute (Izvori, Zagreb 1998.), posvećenoj standardnom kozmološkom modelu "vrućeg velikog praska". Pritom, uz kozmogeniju (izučavanje porijekla svemira kao cjeline) razlikujemo kozmogoniju (proučavanje porijekla astronomskih struktura).

Suradnici

(koji drage volje primaju kritike i sugestije za poboljšanje ovih stranica)
  1. prof. dr. Ivica Picek, PMF, (voditelj), picek@phy.hr (http://www.phy.hr/~picek/)

  2. dr. Krešimir Kumerički, PMF, kkumer@phy.hr (http://www.phy.hr/~kkumer/)


Home || Svemirski orijentiri | Povijest svemira | Tamna tvar | Crne rupe | Pitanja | Sitemap

Send feedback to this page to: kkumer@phy.hr Last update: 2003-03-19