[Galaksija]

Tečaj mjerenja svemirskih udaljenosti


1. Polumjer Zemlje

Eratosten, knjižničar Aleksandrijske biblioteke i izumitelj metode za pronalaženje prim brojeva (tzv. Eratostenovog sita) prvi je čovjek koji je izmjerio Zemlju, oko 200. godine prije nove ere. Krenuo je od činjenice da se u Sijeni (današnji Asuan) 21. lipnja u podne Sunce nalazi točno u zenitu (što se vidjelo po tome što se njegova slika odražavala u vodi dubokih bunara). S druge strane, tog istog dana u Aleksandriji, 5000 stadija sjevernije (1 stadij je približno 150 metara), Sunce je udaljeno od zenita 7.2 lučna stupnja (što je Eratosten odredio mjereći duljinu sjene okomitog štapa).

Uz razumnu pretpostavku da je udaljenost Sunca mnogo veća od tih 5000 stadija, Sunčeve zrake se mogu smatrati otprilike paralelnima pa je Eratostenu bilo jasno (vidi sliku) da je tih 7.2 stupnja istovremeno i kut između Sijene i Aleksandrije gledajući iz središta Zemlje, a to onda znači da je opseg Zemlje 360/7.2=50 puta veći od udaljenosti između tih gradova i iznosi oko 250 000 stadija. Ovo daje polumjer Zemlje od oko 6000 kilometara što je fantastično dobar rezultat za drugo stoljeće p.n.e. (točna vrijednost je 6378 km). Kako je taj rezultat značio da je poznati dio Zemlje mnogo manji od nepoznatog Eratostenu nisu vjerovali i slijedećih petnaestak stoljeća ljudi su živjeli u uvjerenju da je Zemlja otprilike tri puta manja nego što jest. Da je znao pravu vrijednost Kolumbo se možda ni ne bi otisnuo na svoj put.


Eratostenovo mjerenje Zemlje
Kut sunčevih zraka i štapa u Aleksandriji (CBA) jednak je kutu između Sijene i Aleksandrije (SOA). Znači da je opseg Zemlje jednak 360/7.2=50 puta udaljenost A-S koja je poznata.
[Eratostenovo mjerenje]

Želite li znati više?
Bolje drugi u Rimu nego prvi u selu - životopis i zanimljivosti o Eratostenu(Engl.).
Kako su američki srednjoškolci ponovili Eratostenov pokus. Možete li to možda i vi? (Engl.).


[leftarrow] Udaljenosti - uvod Udaljenost do Mjeseca [rightarrow]


Home || Svemirski orijentiri | Tečaj mjerenja udaljenosti | Povijest svemira | Tamna tvar | Crne rupe | Pitanja | Sitemap

Send feedback to this page to: kkumer@phy.hr Last update: 2003-03-19