[Tucana SN remnant]

Pitanja, odgovori i razgovori


Tamna materija, njen značaj i njeno vrijeme

Dražen iz Siska pita: Ako je točno da velika većina i materije i energije (u svemiru) spada u nama nepoznatu stvarnost, da li je nerazumno gledati na naše poznavanje prirode i njenih zakona tek kao na poznavanje površinskih procesa, makar se radilo i o najelementarnijim znanim procesima. Odnosno zar nije logično pretpostaviti da ta kvantitativna premoć tamne materije/energije nosi u sebi neku kvalitativno dublju fundamentalnost od vidljivog nam svijeta.

Posebno me interesira pojam vremena u odsutnosti interakcije sa elektromagnetnim valovima odnosno u odsustvu svjetlosti (što je valjda slučaj sa wimpovima). Kako tada funkcionira teorija relativnosti i što vrijeme za "promatrača" zvanog wimp?

KK:

Što se prvog dijela pitanja tiče, odgovor ovisi o tome što smatramo pod "dubljom fundamentalnošću", a to je pomalo filozofsko pitanje. Nadalje, budući da o tamnoj materiji i energiji znamo jako malo vrlo je teško procijeniti njenu "fundamentalnost", što god to značilo.

Njena kvantitativna premoć ne mora značiti i veći kvalitativni značaj u spoznaji prirode. Često su upravo rijetke i neobične pojave te koje nam omogućuju napredak znanosti.

No, djelomično ste vjerojatno u pravu. Postoji solidna vjerojatnost da će proučavanje tamne materije i njena buduća eksperimentalna identifikacija omogućiti veliki napredak i pomak prema još fundamentalnijim razinama spoznaje. Recimo veliki broj teorija i modela predviđa da su čestice tamne materije ostaci iz vremena kad su prirodne sile bile ujedinjene u jedinstvenu, fundamentalniju silu i njihovo proučavanje će značiti i proučavanje svemira kakav je on bio u prvim dijelićima sekunde nakon Velikog praska.

Što se tiče drugog dijela pitanja, nemamo nikakvog razloga misliti da bi vrijeme za WIMP česticu imalo drugačija svojstva nego za obične promatrače. To što nešto ne interagira sa svjetlošću ne znači da za to ne vrijede zakoni relativnosti. (Usput budi rečeno, WIMP-ovi, premda slabo, ipak interagiraju sa svjetlošću.)

U popularnim izlaganjima specijalne teorije relativnosti često se velik značaj daje pokusima sa svjetlom i konstantnosti brzine svjetla u svim sustavima. No specijalna i opća teorija relativnosti su u svojoj biti teorije prostora i vremena i svjetlost tu nema nikakvu specijalnu ulogu.

Srodne teme:   —   Tamna tvar i energija   —

Home || Svemirski orijentiri | Povijest svemira | Tamna tvar | Crne rupe | Pitanja | Sitemap

Send feedback to this page to: kkumer@phy.hr Last update: 2000-09-21