[Tucana SN remnant]

Pitanja, odgovori i razgovori


Vremeplov

Maja iz Labina pita:

Einstein nije razdvajao prostor i vrijeme. Rekao je da oni čine kontinuum. Znači li to da se može putovati kroz vrijeme kao i kroz prostor?

[Na "Fizici svemira" sad imamo i opširniji opis mogućnosti putovanja kroz vrijeme.]

KK:

Ovisi o tome što za tebe znači "putovati". Recimo meni je sasvim prihvatljiva definicija po kojoj putovati znači prelaziti iz jedne u drugu točku nekog prostora. Ako pređem iz prostorne koordinate x=Zagreb u koordinatu x=Samobor to znači da sam putovao iz Zagreba u Samobor.

No onda je putovati u vremenu trivijalno. Ja sam sada u vremenskoj koordinati t=Četvrtak, 17:00, a sutra ću biti u koordinati t=Petak, 17:00. Dakle, putujem u vremenu i to neprestano.

Nisam, međutim, siguran da je to ono što si htjela čuti. Ako nije, probaj preformulirati pitanje. Priznajem da je precizno postavljanje ovakvih pitanja dosta teško i obično se u pitanju krije i odgovor.

Maja:

Pokušat ću postaviti ovako pitanje: Da li se može iz sadašnjosti "skočiti" u prošlost ili budućnost? U knjizi "Tajne prostora i vremena" navedeni su slučajevi kad su par osoba iskusile kao nekakav skok u prošlost. Vidjele su osobe koje su već dugo godina mrtve, a koje one nisu ni poznavale niti ih vidjele ikad u životu. Navodno je kasnije utvrđeno da se radi o povijesnim osobama kao npr. Maria Antoaneta. Je li to doista moguće?!

KK:

Nisam siguran kako da ti odgovorim. Pojave koje spominješ spadaju na "rub znanosti" zajedno s telepatijom, telekinezom, prekognicijom i sličnim pojavama. O takvim su stvarima napisane bezbrojne knjige, snimljene bezbrojne emisije i postoje brojna svjedočanstva kroz cijelu ljudsku povijest.

S druge strane, vrlo malo (ili ništa) takvih pojava je primijećeno u zaista ozbiljno kontroliranim znanstvenim eksperimentima (premda su se neki znanstvenici zaista bavili istraživanjem tih pojava) i znanstvena zajednica u pravilu ne smatra takve pojave mogućima.

Što se pak konkretno tiče putovanja u prošlost, postoji određena mogućnost, unutar Einsteinove teorije relativnosti, da bi se pomoću specijalnog iskrivljavanja prostora i vremena moglo putovati u prošlost. Međutim, za konstrukciju takvog "vremeplova", potrebna je i specijalna tzv. "egzotična" materija za koju nije sigurno da može postojati u prirodi.

Nadalje, putovanje u prošlost povlači cijeli niz paradoksalnih situacija (što ako se vratim i ubijem svog djeda) i zbog svega toga mnogi znanstvenici vjeruju da je vremeplov nemoguć.

Maja:

Što bi se desilo kad bi, naravno teoretski govoreći, astronaut dospio u crnu rupu? Može li crna rupa na neki način poslužiti kao vremenoplov?

KK:

Kratak odgovor je da bi astronauta koji je pao u crnu rupu, nakon nekog vremena snažna gravitacijska sila naprosto rastrgala. Pad u crnu rupu je inače dosta zanimljiv i složen proces i mislim da ćemo ga uskoro detaljnije opisati na stranicama "Fizike svemira".

Što se tiče upotrebe crne rupe kao vremeplova, u jednom trenutku se mislilo da bi to možda bilo moguće korištenjem kombinacije crne i tzv. bijele rupe. Pokazalo se, međutim, da to ne bi funkcioniralo jer bi se taj "vremeplov" raspao prije nego što bi se mogao upotrijebiti.

Srodne teme:   —   Vremeplov   —   Prostor i vrijeme   —

Home || Svemirski orijentiri | Povijest svemira | Tamna tvar | Crne rupe | Pitanja | Sitemap

Send feedback to this page to: kkumer@phy.hr Last update: 2003-04-29