[Tucana SN remnant]

Pitanja, odgovori i razgovori


Kako objasniti ubrzanje širenja svemira?

Maja iz Labina pita:

Na stranicama e-škole(fizike) u članku o tamnoj tvari kaže se da se širenje svemira zapravo ubrzava, a ne usporava kako se to dosada smatralo. Ako se nešto ubrzava, znači da mora postojati sila koja to uzrokuje. Znači to bi morala biti sila koja je jača od gravitacijske sile.

No, je li moguće da se svemir zapravo ne širi, nego smanjuje? Pretpostavilo se da se svemir širi zbog toga što se galaktike ubrzavaju to više što su međusobno udaljenije. Može li postojati takav matematički model prema kojemu bi se sve galaktike urušavale u jednu točku koja ih privlači i što bi bile bliže toj točki to bi se brže gibale prema njoj, a nama bi se činilo da se sve galaktike međusobno udaljuju, tj. da se svemir širi. S druge strane galaktike koje su bliže nama gibaju se prema nama (npr. galaktika u Andromedi).

KK:

Bojim se da bi to teško išlo. Da bi se nama činilo da se galaksije međusobno udaljuju, a one se zapravo "urušavaju" prema nekoj točki morali bi našu galaktiku postaviti na neko specijalno mjesto, nekakav "rub" svemira, a povrh toga bi prostor-vrijeme morali iskriviti na neki vrlo perverzan način. Ne znam da li bi to bilo moguće.

Osim toga, da bi se čovjek odlučio za razmatranje takve "ružne" teorije morao bi imati neke posebno jake razloge budući da je teorija simetričnog i jednostavnog svemira koji se širi i lijepa i u skladu sa brojnim eksperimentima.

Istina je da ova nova mjerenja koja pokazuju da se širenje svemira ubrzava postavljaju teška pitanja pred nas jer impliciraju postojanje te neke sile koja je "jača" od gravitacije. No, znanstvenici su već dugo svjesni činjenice da bi se neka svojstva vakuuma (postojanje tzv. kozmološke konstante) manifestirala upravo tako kako ta mjerenja pokazuju tj. kao neka sila koja se suprotstavlja gravitaciji.

Nije do kraja jasno zašto bi vakuum imao takva svojstva, ali unutar kvantne teorije postoji (grubo) razumijevanje takve pojave i vjerojatno je takav pristup problemu ubrzavanja širenja svemira bolji od ovog tvog.

Pored svega ovog, treba tek obaviti i dodatna mjerenja da bi se potvrdili ovi rezultati koje spominješ. Mjerenje ubrzanja širenja svemira je izuzetno teško i uopće nije nemoguće da će se na kraju pokazati da svemir ipak usporava.

Srodne teme:   —   Tamna tvar i energija   —

Home || Svemirski orijentiri | Povijest svemira | Tamna tvar | Crne rupe | Pitanja | Sitemap

Send feedback to this page to: kkumer@phy.hr Last update: 1999-08-19