[Tucana SN remnant]

Pitanja, odgovori i razgovori


Molekule tamne tvari

Dražen iz Siska pita: Može li tamna tvar imati složeniju strukturu (odnosno da li može stvarati nekakve atome, molekule itd ...). Ako ne zašto?

KK:

Kao prvo, tamnoj tvari barem djelomično doprinose i tamne nakupine obične materije u obliku smeđih patuljaka i drugih sličnih objekata. Takva tamna tvar je onda naravno i složene strukture tj. sastoji se od atoma i molekula. No, pretpostavljam da se pitanje odnosilo na onu drugu, tzv. nebarionsku vrstu tamne tvari tj. neutrine, axione, WIMPove itd.

Hoće li ta druga vrsta tamne tvari stvarati složene strukture određeno je tipovima međudjelovanja u kojima ta tvar može sudjelovati. Naime, međudjelovanje mora biti dovoljno snažno da može zavezati čestice u složenu strukturu usprkos kinetičkom gibanju tih čestica koje razbija takve potencijalne strukture.

Neutrini međudjeluju tzv. slabim nuklearnim silama koje su preslabe i u principu ne mogu stvarati vezana stanja. Što se ostalih kandidata za nebarionsku tamnu tvar tiče situacija je najčešće još i gora tj. smatra se da su interakcije axiona i WIMPova još i slabije nego one neutrina. Uočite još da kad to ne bi bilo tako, te čestice bismo već odavno otkrili. (Što čestica jače interagira to lakše ostavlja trag u detektorima.)

Jedina eventualna mogućnost je da takva tamna tvar međusobno dovoljno snažno interagira nekom neobičnom nama još nepoznatom silom (i tako stvara vezana stanja i složene strukture), a s našom običnom materijom interagira slabo (pa je zato ne vidimo u detektorima). Budući da jako malo znamo o tamnoj tvari takva mogućnost nije isključena, ali u ovom trenutku nije ni previše popularna među znanstvenicima.

Srodne teme:   —   Tamna tvar i energija   —

Home || Svemirski orijentiri | Povijest svemira | Tamna tvar | Crne rupe | Pitanja | Sitemap

Send feedback to this page to: kkumer@phy.hr Last update: 1999-11-03