[Tucana SN remnant]

Pitanja, odgovori i razgovori


Svemir kao crna rupa

Ivan iz Rijeke pita:

Čitajući vaše stranice zaista sam naišao na interesantne podatke, ali nikako mi nije jasno zašto se kod nekih teorija stvari uzimaju zdravo za gotovo, tj. isto kao u radio emisiji "Andromeda" 2. programa hrvatskog radio koju redovito slušam, tj. ako je službena znanost nešto prihvatila mi u to slijepo vjerujemo ...

KK:

Ako je "službena znanost" neku teoriju prirode (poput teorija gravitacije, Velikog praska i crnih rupa koje Vas zanimaju) prihvatila do te mjere da je ista ušla u standardne udžbenike, razuman laik će je prihvatiti, pa makar i "zdravo za gotovo". Naravno da su sve te teorije podložne preispitivanjima, kako je diskutirano npr. u ovom pitanju. Ako meni u nekom konkretnom standardno prihvaćenom opisu prirode nešto nije jasno, postoje dvije mogućnosti

  1. problem je u teorijskom opisu
  2. problem je u meni
Ja sam dosad imao dosta uspjeha birajući drugu mogućnost, ali naravno da je to stvar uvjerenja.

Ivan:

... npr. meni nije shvatljivo kako može biti prihvaćena teorija Velikog praska, ako znama da već kod crnih rupa postoji tolika gravitacija da iz crne rupe ne može ništa van izaći, "čak ni svjetlost", kako se onda mogla MATERIJA raširiti na početku Svemira iz singulariteta Velikog praska u kojem je gravitacija bila beskrajno velika, jer se sva materija koja se danas nalazi u Svemiru, tada nalazila u tom početnom singularitetu. Znači - ZBOG ČEGA GRAVITACIJA NIJE DJELOVALA NA POČETKU SVEMIRA - jer zakoni fizike bi trebali biti uvijek isti po našem današnjem shvaćanju znanosti.

KK:

Kao prvo, sam trenutak Velikog praska (t=0), u ovom trenutku ne znamo znanstveno opisati tako da striktno govoreći nije moguće odgovoriti na Vaše pitanje.

Međutim, argument koji iznosite (analogija s crnom rupom) bi imao smisla i par djelića sekunde nakon Velikog praska, kad je gustoća materije i dalje enormna (mnogo veća nago u netom nastaloj normalnoj astrofizičkoj crnoj rupi), pa predlažem da krenemo od tada. Gravitacija tada funkcionira sasvim normalno, zakoni prirode su isti kao i danas i materija se normalno nastavlja širiti. Crna rupa i Veliki prasak su ipak različite stvari i nije dopušteno potpuno povlačiti analogije između njih. Naime, premda oba objekta imaju singularitet, ono što ograničava doseg gibanja nije taj singularitet već tzv. horizont događaja koji ograničava dio prostor-vremena iz kojeg je nemoguće izaći. Da li naš svemir uopće ima horizont događaja nije sasvim izvjesno. Novija mjerenja, posebice otkriće tamne energije, sugeriraju da ima, no čak i u tom slučaju materija koju vidimo i mi sami nalazimo se s iste strane horizonta kao i Veliki prasak. Vrlo pojednostavljeno govoreći, ako je svemir crna rupa, mi smo još uvijek u njoj (i zauvijek ćemo ostati), tako da je opaženo širenje materije u skladu sa svim poznatim zakonima prirode i crnih rupa.

Ivan:

P.S. U narečenoj radio emisiji nisam dobio odgovor na ovo pitanje.

KK:

Šteta, no bez obzira na to riječ je o krasnoj emisiji kakva bi nam jako trebala i na televiziji.

Srodne teme:   —   Rani svemir   —   Geometrija svemira   —   Crne rupe   —

Home || Svemirski orijentiri | Povijest svemira | Tamna tvar | Crne rupe | Pitanja | Sitemap

Send feedback to this page to: kkumer@phy.hr Last update: 2010-03-18