[Tucana SN remnant]

Pitanja, odgovori i razgovori


Predstavlja li svemirsko smeće opasnost?

Ante iz Luande (Angola) pita: Koliko će u budućnosti svemirsko smeće biti opasno po Zemlju?

KK:

Kao prvo, pretpostavljam da pod "smećem" misliš objekte koje smo mi ljudi lansirali u orbitu i koji više nisu pod našom kontrolom. Ima tu malih i velikih satelita, komada koji su se otrgnuli od njih, dijelova lansirnih raketa, ostataka raketnog goriva itd.

Što se opasnosti po samu Zemlju tj. njenu površinu tiče, većina tih objekata su premali da bi ikad mogli pasti na nju. Naime, premda trenje s česticama u visokim slojevima atmosfere malo-pomalo smanjuje energiju objekata u nižim orbitama, a time i radijus orbite te ih približava površini Zemlje, kad ti objekti jednom uđu u atmosferu trenje postaje toliko snažno da oni naprosto potpuno izgore poput meteora.

Problem je jedino sa satelitima koji su dovoljno veliki da ne izgore potpuno i onda njihovi dijelovi mogu pasti na Zemlju i napraviti neku štetu. Takva je opasnost prijetila od Skylaba ili nedavno od Mira, ali oba puta su oni koji upravljaju tim satelitima bili dovoljno spretni/sretni tako da nije bilo nikakvih posljedica.

Druga opasnost prijeti od objekata u višim orbitama gdje nema trenja s vrhovima atmosfere. Ti objekti mogu u svojim orbitama ostati praktički vječno i predstavljaju veliku opasnost za sadašnje i buduće satelite i svemirske brodove. Oni lete ogromnim brzinama od 10-20 tisuća km/h i ukoliko su veći od otprilike jedan centimetar mogu ozbiljno oštetiti ili uništiti npr. satelit. Takvi su sudari satelita sa orbitalnim otpatcima već više puta zabilježeni.

Opasnih objekata, većih od jednog centimetra, ima preko sto tisuća! Najveće među njima, njih oko deset tisuća, promatračke službe prate u svakom trenutku i ukoliko se ustanovi da npr. prijeti opasnost od sudara sa Space Shuttleom šalje se informacija astronautima u Shuttleu da promijene smjer.

Problem je da svakih par dana imamo novo lansiranje u orbitu što doprinosi ukupnoj količini smeća. Neki znanstvenici upozoravaju da ćemo se, ukoliko ne povedemo računa o tome, dovesti u situaciju da će smeća oko Zemlje biti toliko da će postavljanje novih satelita u orbitu postati otežano jer će satelit ubrzo biti uništen sudarima sa smećem. Takav satelit će i sam doprinjeti povećanju količine smeća i imat ćemo kaskadni efekt koji će rezultirati potpunim zagađenjem orbite.

Na sve to malo tko obraća pažnju u ovo doba vrtoglavog rasta satelitskih komunikacija.

Inače, zanimljive informacije o orbitalnom smeću (na engleskom jeziku) se mogu naći na:
http://www.space.com/spacewatch/space_junk.html (trenutno neispravan link)
http://www.theatlantic.com/issues/98jul/junk.htm

Srodne teme:   —   Razno   —

Home || Svemirski orijentiri | Povijest svemira | Tamna tvar | Crne rupe | Pitanja | Sitemap

Send feedback to this page to: kkumer@phy.hr Last update: 2001-04-26