[Tucana SN remnant]

Pitanja, odgovori i razgovori


Što to znaci da je svemir "ravan"?

Ivan pita:

Mene interesira nekoliko stvari. Procitao sam, i na vašoj stranici, a i opcenito na internetu, da je svemir ravan, što je nemoguce i kosi se sa zdravom logikom. Ako pretpostavimo da je svemir ravna ploha, onda mi zapravo živimo u dvije dimenzije. Što je sa zakrivljenošcu?

KK:

Kad se govori o ravnom svemiru misli se na to da u njemu vrijede uobičajeni zakoni ravninske geometrije, npr. Pitagorin poučak.

Za usporedbu, dvodimenzionalni prostori mogu biti ravni (poput ravnine u kojoj kad nacrtamo trokut, vrijedi Pitagorin poučak), ali i zakrivljeni poput površine Zemlje (kad nacrtamo na površini Zemlje trokut sa stranicama od 10000 km, za njega ne vrijedi Pitagorin poučak. Isto zbroj njegovih kuteva nije 180 stupnjeva!)

To se onda poopćava na trodimenzionalne prostore. Pitanje je da li trokut kojeg čine tri udaljene galaktike ima zbroj kuteva 180? Nema nikakvog razloga da to mora biti tako. No, mjerenja pokazuju da izgleda da jest. Zamisliti zakrivljeni trodimenzionalni prostor nije lako, ali matematički se on može jednako lako tretirati kao i zakrivljeni dvodimenzionalni prostor.

Ivan:

Druga stvar. Što se nalazi iza granice svemira? Koliko znam, postoje 5 kozmickih brzina. Prva je potrebna da se oslobodimo zemlje i dignemo u orbitu. Druga je brzina oslobadanje zemljine gravitacije. Treca je oslobadanje od sunceve gravitacije. Cetvrta je potrebna za oslobadanje od gravitacije Mlijecne staze (naše galaksije). Peta je potrebna da se oslobodimo poznatog svemira. Da li je ova peta brzina uopce moguca, odnosno da li fizika dopušta postojanje takve brzine koja bi omogucila bijeg iz ovakvog svemira kakvog mi poznajemo u nekakav drugi svemir, ili neku drugu svemirsku dimenziju i, ako dopušta, koliko bi ona iznosila?

KK:

Mi obično definiramo svemir kao ono što nam je dostupno. Dakle, nikakav bijeg iz njega nije moguć. To nije nikakva dubokoumna činjenica već samo stvar definicije.

Srodne teme:   —   Geometrija svemira   —

Home || Svemirski orijentiri | Povijest svemira | Tamna tvar | Crne rupe | Pitanja | Sitemap

Send feedback to this page to: kkumer@phy.hr Last update: 2004-11-10