[Tucana SN remnant]

Pitanja, odgovori i razgovori


Otkud, zašto i kako je nastao naš svemir, te da li on samo jedan od mnogih?

Luka pita:

Odakle potječe i zašto je uopće nastao veliki prasak (ne mislim na to kako je nastao)? Gdje je uopće "smješten" svemir i što se nalazi iza svemira, to jest, kako je uopće došlo do formacije dimenzija u kojoj se sada nalazimo i za koje pretpostavljamo da postoje? Za brojeve kažemo da ih ima beskonačno mnogo, no, jesmo li uopće imalo sigurni da je svemir beskonačan, te da taj "naš" svemir nije samo "jedan proton u jezgri" ?!

KK:

Nažalost, za većinu ovih pitanja odgovor je: "Ne zna se." Nije poznato ni otkud svemir, ni zašto je i kako nastao te zašto ima tri prostorne i jednu vremensku dimenziju.

Što ste tiče pitanja što je iza svemira, te jesmo li sigurni da je beskonačan, pročitajte prvo odgovore na ranija slična pitanja o kraju svemira i o njegovoj konačnosti.

Što se tiče mogućnosti da je naš svemir samo jedan od mnogih, to je isto moguće. Štoviše, mnoge ozbiljne kozmološke teorije predviđaju takvu mogućnost. No, to su samo teorije. Jedna eksperimentalna činjenica u korist te ideje je to da kozmološka mjerenja u zadnje vrijeme (posebice mjerenja pozadinskog zračenja) dosta podržavaju tzv. teoriju kozmičke inflacije. S druge strane ta teorija inflacije u dosta svojih inačica predviđa brojne kauzalno nepovezane "svemire". Nažalost, vrlo je teško zamisliti kako bismo se mogli izravno uvjeriti u postojanje tih drugih svemira, premda su kozmolozi predložili neke spekulativne ideje čak i za to.

Srodne teme:   —   Rani svemir   —

Home || Svemirski orijentiri | Povijest svemira | Tamna tvar | Crne rupe | Pitanja | Sitemap

Send feedback to this page to: kkumer@phy.hr Last update: 2011-07-22