[Tucana SN remnant]

Pitanja, odgovori i razgovori


O opisu Velikog praska u Kuranu

Dženan pita: Šaljem vam jedan odlomak iz knjige "Kuran ispred nauke i civilizacije" autor je Mustafa Mlivo, jedan dio te knjige već se može naći online odakle vam i šaljem jedan odlomak.

Univerzum je došao u postojanje milijardama godina ranije u strahovitoj eksploziji nazvanoj "Big Bang." U Kur'anu je to izrazeno ovako: "Zar oni koji ne vjeruju ne vide da su nebesa i Zemlja bili zatvorena (cjelina), pa smo ih rastrgali. ........ Pa zar neće vjerovati?" (Kur'an, 21:30)

Ako je Huble 1929. god. otkrio širenje svemira, a to je potvrdila i danas savremena nauka molim da mi pokušate odgovoriti kako je moguće da [se u Kuranu] precizno spominje velika eksplozija i širenje svemira kao i predstojeći događaji sa svemirom.

KK:

Istina je da uz ponešto mašte čovjek može povezati sliku "rastrgavanja nebesa" s Velikim praskom. Međutim to nikako nije dovoljno da bi se Kuranu u znanstvenom smislu priznalo nekakvo prvenstvo u otkriću Velikog praska. To je ipak samo svojevrsna poetska slika kakvima i inače obiluje klasična literatura. Znanstvena metoda zahtijeva od nekog teksta ne samo da opisuje stvari u prirodi već da ih povezuje i prikazuje pomoću eksperimentalno mjerljivih veličina.

Nije dovoljno reći "svemir je nastao u eksploziji" već treba nešto poput "svemir je nastao u eksploziji prije 12 milijardi godina i pritom je prema toj i takvoj jednadžbi nastalo toliko protona, toliko neutrona i pozadinsko zračenje te i te temperature". Tek kvantitativni detalji koji se mogu eksperimentalno provjeravati razlikuju znanstvenu teoriju od beletristike, filozofije ili religije.

Mislim da je i metoda i svrha religije različita od metode i svrhe znanosti, te da je stoga tražiti znanstvene činjenice u svetim knjigama jalov posao. Povrh svega ovog, rekao bih da su paralele koje povlači M. Milvo dosta nategnute.

Srodne teme:   —   Razno   —

Home || Svemirski orijentiri | Povijest svemira | Tamna tvar | Crne rupe | Pitanja | Sitemap

Send feedback to this page to: kkumer@phy.hr Last update: 2002-12-30