[Tucana SN remnant]

Pitanja, odgovori i razgovori


Kako gravitoni mogu izaći iz crne rupe

Joško iz Šibenika pita: Neke teorije gravitacije poćivaju na ideji o gravitonima kao prenosnicima gravitacijske sile. Moje pitanje odnosi se na brzinu gravitona. Kako je moguće osjetiti gravitaciju crne rupe ako je brzina oslobađanja s nje veća od brzine svijetla. Koju teoriju odbaciti: gravitona kao prenosnika ili brzinu svijetla kao konačnu brzinu, ili prihvatiti teorije fraktala (sve što vidimo i opažamo je samo fraktalna slikaprostor-vremena).

KK:

Ah, to je jedno pitanje koje je beskonačno puta postavljeno na raznim inozemnim Internet forumima na kojima se priča o fizici. Ono dosta zbunjuje ljude jer je odgovor razmjerno suptilan. Riječ je otprilike o slijedećem: Realni gravitoni su kvanti gravitacijskog zračenja tj. njima se prenose promjene u gravitacijskom polju. Slično, fotoni, kvanti elektromagnetskog zračenja, prenose promjene u elektromagnetskom polju npr. elektrona koji se gibaju amo-tamo u anteni.

S druge strane, baš kao što je statičko električno (Coulombovo) polje mirujućeg elektrona nepodesno opisivati fotonima, tako je i obično statičko gravitacijsko polje crne rupe (ili bilo kojeg drugog objekta) nepodesno opisivati gravitonima. Ako baš inzistiraš na gravitonskom opisu, onda znaj da gravitoni koji prenose to statičko gravitacijsko polje nisu realni već tzv. virtualni i nisu ograničeni brzinom svjetlosti. (Što nije u sukobu s teorijom relativnosti jer se može pokazati da oni ne mogu prenositi nikakvu informaciju.)

Znam da je ovu situaciju teško razjasniti. Možda ti može pomoći odgovor na dva ranija pitanja koja su povezana s tvojim. U prvom se diskutira o prividno trenutnom širenju nekih gravitacijskih utjecaja, a u drugom se malo priča o neobičnim svojstvima virtualnih čestica. Možeš pogledati i u USENET Relativity FAQ-u odgovor na pitanje "How does the gravity get out of the black hole?": Na kraju, nije mi jasno kakve to fraktalne teorije prostor-vremena spominješ. Nisu mi poznate nikakve takve teorije koje bi pružale alternativni opis gravitacijskog privlačenja crnih rupa.

Srodne teme:   —   Gravitacija   —   Crne rupe   —

Home || Svemirski orijentiri | Povijest svemira | Tamna tvar | Crne rupe | Pitanja | Sitemap

Send feedback to this page to: kkumer@phy.hr Last update: 2000-05-21