[Tucana SN remnant]

Pitanja, odgovori i razgovori


Pokazuju li gravitacioni valovi Dopplerov učinak?

Siniša iz Varaždina pita: Da li određena količina mase ima isti moment, grav. silu... ako ju promatramo pod različitim kutevima?? (da li su već napravljeni neki pokusi?)

Evo na kaj sam mislil: ako imaš nekakvu masu na mjestu ona "ispušta" gravitone... , onda bi to mogel približno usporediti sa valovima koji nastaju na vodi kad u nju baciš kamen (mislil na to da ti recimo brijeg tog vala (ili dol) predstavlja graviton koji se udaljava od središta ...), e sad... ak baciš taj kamen u vodu tak da se taj izvor gravitona (u ovom slučaju masa) giba paralelno sa površinom dobivaš da nije svugde ista gustoča tih valova... nekaj slično Dopplerovom efektu!! Pitanje je: dal se mogu na takav način uspoređivati Doppler sa "izbacivanjem" gravitona ??

KK:

Kao prvo, gravitoni su izuzetno hipotetske čestice koje će se možda pojaviti u (još uvijek nepostojećoj) teoriji kvantne gravitacije, a možda i neće.

U svakom slučaju, gravitoni bi bili kvanti gravitacijskog vala i ja ovo pitanje razumijem kao pitanje o ponašanju gravitacijskog vala tj. da li isti može pokazati Dopplerov učinak.

Ja osobno mislim da može tj. da bi frekvencija tih valova bila različita iza i ispred izvora koji se giba, ali ne poznajem dovoljno gravitacijske valove da bih mogao biti baš sto posto siguran.

Ono u što jesam siguran je odgovor na pitanje da li su napravljeni neki pokusi u tom smjeru. Odgovor je ne. U ovom trenutku pokusi tek trebaju utvrditi postoje li uopće gravitacijski valovi, a o opažanju njihovog Dopplerovog učinka zasad još nitko ni ne sanja.

Ono u što jesam siguran je odgovor na pitanje da li su napravljeni neki pokusi u tom smjeru. Odgovor je ne. U ovom trenutku pokusi tek trebaju utvrditi postoje li uopće gravitacijski valovi, a o opažanju njihovog Dopplerovog efekta zasad još nitko ni ne sanja.

Pokus koji bi konačno trebao opaziti gravitacijske valove je LIGO koji starta 2000. godine, a dalja budučnost će možda vidjeti i orbitalni detektor gravitacijskih valova LISA.

Srodne teme:   —   Gravitacija   —

Home || Svemirski orijentiri | Povijest svemira | Tamna tvar | Crne rupe | Pitanja | Sitemap

Send feedback to this page to: kkumer@phy.hr Last update: 1999-10-19