[Tucana SN remnant]

Pitanja, odgovori i razgovori


Gravitacija ipak brža od svjetlosti?

Oliver iz Dubrovnika pita:

Da li je brzina kojom se gravitacijska sila prenosi zaista samo "trenutno" najveća brzina svjetlosti ili je brzina gravitacije mnogo veća. Postoje indicije da se i sama svijetlost giba brže od 300000 km/s mada još se ne može sa sigurnošću reći da je to tako. Da li se slažete sa mnom? Ovo je link gdje sam našao neka zanimljiva objašnjenja u vezi s tim.

KK:

Pogledao sam link i vidim da je tamo riječ o teoriji Toma Van Flanderna s kojom sam se površno već sreo prateći USENET news grupe za fiziku. Nažalost i njegovi argumenti i protuargumenti su prilično složeni i morao bih potrošiti dosta vremena da se upoznam s tim do te mjere da mogu jednostavnim jezikom objasniti o čemu on priča i gdje je u krivu. Da to nije tako trivijalno vidi se i iz toga da je on uspio publicirati svoj rad u vrhunskom znanstvenom časopisu Physics Letters (premda neki misle da je to bio propust urednika i recenzenata tog časopisa).

Opća teorija relativnosti je vrlo teška za razumijevanje i ima dosta suptilnosti i zato često nije lako vidjeti greške u nekim radovima. Moja je procjena da je Van Flandern u krivu, ali ona nije zasnovana na tome da sam proučio njegovu teoriju već prvenstveno na tome da znam da je područje o kojem on govori do te mjere istraženo da nije vjerojatno da se ekspertima potkrala greška.

Ako želiš saznati više o tome, najbolje je pregledati opsežnu diskusiju o Van Flandernovoj teoriji u arhivama sci.physics.* news grupa na http://groups.google.com tako da upišeš "Van Flandern gravity" u tražilicu. U diskusiji je sudjelovalo i nekoliko vrhunskih eksperata koji detaljnije objašnjavaju u čemu je problem.

Srodne teme:   —   Gravitacija   —

Home || Svemirski orijentiri | Povijest svemira | Tamna tvar | Crne rupe | Pitanja | Sitemap

Send feedback to this page to: kkumer@phy.hr Last update: 2001-10-05