[Tucana SN remnant]

Pitanja, odgovori i razgovori


Kako konstruirati crvotočinu?

Zoran iz Pule pita:

Ne znam da li vam je još tko postavio pitanje o tome, ali da li se što radi u fizici na otkrivanju wormhola, nešto u stilu Star Trek - Voyagera, kada su kroz nju trenutačno prešli iz Alfa u Delta kvadrant. Da li je takvo nešto moguće konstruirati?

KK:

Crvotočine (engl. wormholes) su tuneli u prostor-vremenu koji bi mogli činiti "prečicu" između dvije udaljene točke prostora. O njima se u znanosti već dugo spekulira. Pisci znanstvene fantastike su i saznali za takve objekte od fizičara.

Konkretno, već je Einstein primijetio da bi specijalna kombinacija crne i bijele rupe mogla funkcionirati kao jedna vrsta crvotočine. Nažalost, pokazalo se da bi takva crvotočina bila nestabilna i da bi mogla postojati najviše dijelić sekunde.

Zanimljivo je da je dosta velik zamah istraživanju crvotočina dao Carl Sagan kada je, pišući svoj SF roman "Kontakt", pitao fizičara Kipa Thornea za savjet kako da u svom romanu omogući likovima putovanje brže od svjetlosti, a da to ipak bude koliko-toliko znanstveno opravdano. Thorne je onda razradio teoriju crvotočina i ustanovio da bi se one možda zaista mogle konstruirati, ali od materije koja bi imala neka specijalna "antigravitacijska" svojstva. Nijedna vrsta materije koju znamo nema takva svojstva, ali to ne znači da je postojanje takve materije apsolutno isključeno.

Istraživanja crvotočina se nastavljaju (nekih dvadesetak znanstvenih članaka godišnje se publicira na tu temu) i ima raznih zamisli, ali koliko je meni poznato nitko još nije uspio teorijski konstruirati crvotočinu koja ne bi imala neke teške teorijske probleme.

Jedan od najtežih je da postojanje crvotočine gotovo automatski povlači i postojanje vremeplova, a to onda povlači obilje vremenskih paradoksa. Mnogi od tih paradoksa su puno ozbiljniji od onog što se događalo Voyageru kad bi upao u neke probleme s putovanjem kroz vrijeme. Zbog toga mnogi ugledni fizičari ne vjeruju u mogućnost postojanja crvotočina.

Srodne teme:   —   Fizika zvjezdanih staza   —   Vremeplov   —

Home || Svemirski orijentiri | Povijest svemira | Tamna tvar | Crne rupe | Pitanja | Sitemap

Send feedback to this page to: kkumer@phy.hr Last update: 2001-10-05