[Tucana SN remnant]

Pitanja, odgovori i razgovori


Budućnost svemira kao velike crne rupe?

Matej pita:

Neznam koliko je to razjašnjeno do sada na stranici, ili postoji li neka teorija oko toga, ali sagledavši prirodu crnih rupa koje su, koliko sam do sada uspio shvatiti, beskonačno trajne, i kad su jednom stvorene nikada ne nestaju, samo postaju sve veće i veće, pa se čak i galaksije okreću oko njih itd itd... Po nekoj logici moglo bi se zaključiti da će cijeli svemir jednog dana biti napučen samo crnim rupama, koje će onda u nedostatku materije koju bi gutale, početi gutati one crne rupe koje su manje od njih i ponovno sve više rasti, dok na kraju ne ostane samo jedna ogromna "crna rupa" koja neće imati više šta za "gutati" a i imat će toliko veliku masu da će se urušiti (ili tako nešto) ponovno sama od sebe i kad se to dogodi to će ponovno biti "Veliki prasak". Prema tome je li moguće da je prije ovoga "našega" velikoga praska isto postoja svemir koji se isto tako urušio od crnih rupa i na kraju eksplodirao i stvorio naš svemir, koji će se ponovno tako urušiti sam u sebe i ponovno eksplodirati i stvoriti novi svemir, i tako dalje i dalje u nedogled...

Neznam koliko je ovo moguća teorija, i da li već postoji, ali po meni se čini nekako logičnom, bar po onome koliko sam shvatio o svemiru iz nekih knjiga i dokumentaraca itd itd. Nisam neki znalac fizike ni prirodnih znanosti, ali to mi se nametnulo kao čisto laičko razmišljanje, pa me zanima koliko je moguće, ili nemoguće...

KK:

Zaista je, kako ste naveli, trend u svemiru da se s vremenom sve pretvara u crne rupe, koje su objekti s najvećom entropijom, kako smo već diskutirali u pitanju o entropiji svemira. Da li će zaista sve završiti kao jedna velika crna rupa, teško je reći. (Istraživači se zaista bave i takvim pitanjima.)

Kao prvo, danas znamo da se svemir ubrzano širi pa postoji mogućnost da crne rupe neće moći "naći" jedna drugu da bi se pospajale u tu supermasivnu crnu rupu.

Nadalje, vjeruje se da crne rupe zapravo nisu beskonačno trajne već da polako gube masu putem tzv. Hawkingovog zračenja i tako se polagano pretvaraju u fotone (i nešto malo drugih laganih čestica).

Što se tiče ovog da će ta rupa biti toliko teška pa će se urušiti, treba znati da svaka crna rupa predstavlja jednu takvu situaciju urušavanja, gledano sa strane promatrača koji kolapsira zajedno s rupom. Sa stanovišta nas koji smo vani taj kolaps traje beskonačno dugo. To je principijelno sve isto za "običnu" crnu rupu nastalu kolapsom zvijezde i nekakvu supermasivnu crnu rupu nastalu kolapsom sve materije u svemiru, barem koliko ja znam.

E sad, što se događa nakon kolapsa i da li se to na kraju može pretvoriti u neku vrstu novog velikog praska je u ovom trenutku teško odgovoriti jer analizu konačnog trenutka u kolapsu ne možemo provesti koristeći poznate teorije koje tamo prestaju važiti. Treba nam teorija kvantne gravitacije koju još uvijek nemamo.

Srodne teme:   —   Razno   —   Crne rupe   —

Home || Svemirski orijentiri | Povijest svemira | Tamna tvar | Crne rupe | Pitanja | Sitemap

Send feedback to this page to: kkumer@phy.hr Last update: 2011-07-22