[Tucana SN remnant]

Pitanja, odgovori i razgovori


Bariogeneza

Mile iz Zagreba pita:

Možete li mi jasnije pojasniti zašto je došlo do viška materije nad antimaterijom. Mislim u teoriji Velikog praska i u knjigama koje obrađuju tu tematiku spominje se asimetrija u raspadu nekih teoretskih mezona u kojima se pri raspadu pojavljuje višak materije nad antimaterijom. Molio bih vas da mi to objasnite jer literatura koju poznam ne govori dovoljno jasno.

KK:

Kao prvo, treba naglasiti da se višak materije nad antimaterijom objašnjava različitim teorijama i modelima od kojih još ni jedan nije prihvaćen tj. još uvijek ne znamo pravi odgovor kako je do tog viška došlo. Taj problem, tzv. problem bariogeneze, predstavlja jedan od najaktualnijih problema u današnjoj znanosti.

Mogli bismo možda pretpostaviti da ta asimetrija oduvijek postoji, ali takva pretpostavka je estetski ružna, a postoje i jaki razlozi za vjerovanje da bi takva eventualna prvobitna asimetrija bila poništena u periodu kozmičke inflacije. Dakle, tu asimetriju treba u nekom trenutku "proizvesti". No problem je u tome da svi uobičajeni prirodni procesi čuvaju relativni omjer materije i antimaterije.

Srećom, prema teorijama velikog ujedinjenja sila, u ranom svemiru je vladala jedinstvena sila koja nije poštovala tu simetriju između materije i antimaterije i koja je mogla proizvesti višak materije. Konkretno, prema tim teorijama u ranom svemiru su postojali specijalni teški bozoni (ne mezoni!), koji su bili prijenosnici te jedinstvene sile i koji su se asimetrično raspadali na lakše čestice i, ako su se poklopili još neki uvjeti, mogli su svojim raspadima proizvesti traženi višak.

Ovo nije jedini model, ali je jedan od najpopularnijih jer nije ad hoc napravljen da bi objasnio samu bariogenezu već je u njemu bariogeneza prirodna posljedica ujedinjenja sila.

Srodne teme:   —   Rani svemir   —

Home || Svemirski orijentiri | Povijest svemira | Tamna tvar | Crne rupe | Pitanja | Sitemap

Send feedback to this page to: kkumer@phy.hr Last update: 2000-09-21