Tvrdi disk, poznatiji pod skraćenicom HD (hard disc) jedan je od kamena temeljaca na koje se čvrsto oslanjala informatička revolucija od samih početaka, pedesetih godina, pa do dana današnjeg. Ali tvrdi disk je ujedno jedan od najanonimnijih komponenti računalnog sistema. Pouzdan do te mjere da su rijetki koji su ga zbog njegovog kvara imali "sreće" vidjeti. Čak i oni koji su imali priliku zaviriti ispod metalnog kućišta računala mogli su jedino vidjeti metalnu kutijicu na kojoj je stajalo jasno upozorenje – NE OTVARAJ!

Tvrdi disk je magnetski medij koji je obično, fiksno vezan na računalo i služi za trajno pohranjivanje informacija. Odmah na početku važno je napomenuti da je to memorijska komponenta visokog kapaciteta koja na jednostavan i relativno brz način omogućava čitanje i trajno zapisivanje informacija. Razvoj čvrstog diska neraskidivo je vezan uz razvoj ostalih računalnih komponenti. Dok je stari (i kod nekih još neprežaljeni) DOS bio operacijski sistem, trebalo je osigurati na tvrdom disku nešto više od 5 Mb memorijskog prostora. Windowsi 3.1 su trebali tek nešto više. Multimedija, a prije svega, računalne igrice, su vjerojatno najodgovornije za početak divlje utrke programa i memorijskog prostora. Sve agresivnije korištenje grafike od strane proizvođača računalnih programa dovelo je do novih pritisaka na stalni porast memorijskog prostora. Gotovo da je pravilo da je svaka nova inačica nekog softvera dvostruko veća.
Jedan od razloga za neobuzdani porast veličine računalnih programa je pojava CD ROM-a. Naime, sve ono dugotrajno i neugodno presnimavanje programa s deset, dvadeset ili trideset 3,5" disketa postao je samo ružan san nakon pojave 680 Mb CD-a. Činilo se da u ovoj bjesomučnoj utrci tvrdi disk gubi utrku. Velike nade su se polagale u optički disk. Međutim, kao što je rekao Currie Munce, jedan od direktora IBM-om istraživačkom centru Almeden u San Jose-u, "HD je neopjevani heroj informatičkog doba". Zahvaljujući novim tehnologijama, samo u zadnjih pet-šest godina kapacitet HD se povećao skoro deset puta dok je, istovremeno, cijena po Mb pala za više od pedeset puta! Dok je 1990 maksimalna gustoća informacije bila 20 Mb po kvadratnom centimetru površine tvrdog diska, 1997 godine je IBM, zahvaljujući tehnologijama kao što je gigantski magnetootpor (GMR), postavio novi standard od 1.8 Gb po kvadratnom centimetru, što je za neko vrijeme osiguralo neupitnost magnetskog medija kada su u pitanju trajne memorije u računalu. Zahvaljujući ovoj tehnologiji se i obični smrtnici mogu raskomotiti na diskovima kapaciteta ogromnih 10-etak Gb. Međutim , nedavno pušten u prodaju Ultrastar 35Z15 od 36 Gb postavio je nove standarde.

Ovaj članak je prije svega posvećen tehnici čitanja i zapisivanja na tvrdom disku. Treba reći da je tvrdi disk – magnetski disk, te da je čitanje i zapisivanje informacija povezano uz elektro-magnetsko međudjelovanje. Iako polazimo od pretpostavke da su osnove elektro magnetizma poznate čitatelju, uz veliku većinu pojmova kao što su npr, feromagnetizam, indukcija itd. stoje i kratka objašnjenja pojmova.
U svakom od tekstova naći ćete, kao mali izazov, postavljene probleme. Pokušajte ih riješiti. Svoje rezultate usporedite s rješenjima koja idu uz svaki zadatak.
Ali, pravi izazov je mali projekt pod nazivom "ODREĐIVANJE STRUKTURE MAGNETSKOG ZAPISA NA DISKETAMA". Tu ćete naći detaljna uputstva kako, pomoću induktivne glave iz nekog rashodovanog kazetofona, odrediti strukturu zapisa na 3,5" disku.

Resursi na Internetu

Na Internetu ima nekoliko nezaobilaznih adresa, kada su u pitanju tvrdi diskovi:

U ovoj listi nezaobilaznih stranica prvi je- IBM. Neće vam trebati dugo da ustanovite zašto. Tehnološka superiornost IBM-a ogleda se i u količini i kvaliteti obrazovnog materijala.
STORAGE nudi mnogo tehničkih informacija. Posebno je interesantna stranica TECHNOLOGIES. ,
ALMADEN nudi bezbroj informacija vezanih uz sve aspekte pohrane podataka na magnetske medije,one sadašnje i one buduće. Svakako posjetite stranicu posvećenu magnetizmu.
RESEARCH je nezaobilazna stranica za sve one koji žele uživati u realističnim animacijama rada tvrdog diska. Ako nemate vremena i strpljenja pregledati ovu interesantnu stranicu možete krenuti direktno na GMR stranicu.

QUANTUM nudi mnogo informacija o pohranjivanju informacija na magnetske medije.

PCGUIDE jedan od najinformativnijih i najbolje organiniziranih stranica o ovoj temi.

Nonvolatile Electronics nudi vrlo informativne stranice o GMR tehnologiji.

Solidan izvor informacija vezanih uz teoriju informatike možete naći na vrlo informativnim stranicama "Informatičke abecede" Kemijsko tehnološkog fakulteta u Splitu.


Autori priloga:

tekst - Petar Pervan, Institut za fiziku, i Mario Basletić, Fizički odsjek PMF-a
ilustracije- Petar Pervan, Institut za fiziku,
zadaci- Mario Basletić, , Fizički odsjek PMF-a
projekt-Mladen Sokele, Hrvatske telekomunikacije

| Sadržaj | Uvod | Induktivne glave | MR tehnologija | GMR tehnologija | Projekt |