SADRŽAJ
VI PITATE
PROJEKTI
PC KUTAK
ZADACI I TESTOVI
KUĆNI EKSPERIMENTI
FIZIKA SVEMIRA
PROČITALI SMO ZA VAS
FIZIKA NA MREŽI
SVAKODNEVNA FIZIKA
INTERAKTIVNA FIZIKA
HOKUS-POKUS FIZIKA
ŠKOLSKA FIZIKA
ŠKOLE SURADNICE
SURADNICI NA PROJEKTU
SITE MAP
Pregled stranica
e-škole FIZIKA

e-ŠKOLE
e-ŠKOLA
e-ŠKOLA, ASTRONOMIJA
e-ŠKOLA, BIOLOGIJA
e-ŠKOLA, GEOGRAFIJA
e-ŠKOLA, KEMIJA

suradnja >>
kontakt >>


INSTITUCIJE
Hrvatsko fizikalno društvo
>>ljetna škola
>>natjecanja
>>samostalni eksperimentalni radovi

Prirodoslovno matematički fakultet
>>fizički odsjek

Institut za fiziku
Institut "Ruđer Bošković"


Donacije projektu

Nagrade, priznanja


Arhiva vijesti i obavijesti


Otvoreni dani Instituta Ruđer Bošković, 6. - 8. svibnja 2010.
Četvrti po redu, Otvoreni dani Instituta Ruđer Bošković privukli su preko 4500 posjetitelja i to ne samo iz cijele Hrvatske nego i iz susjedne Bosne i Hercegovine. Uz ostalo, posjetitelji su mogli posjetiti 16 izložbenih punktova i prisustvovati nizu popularnih predavanja iz svijeta znanosti.
više>>


6. zimska škola fizike
U Osijeku je 13. veljače ove godine održana 6. Zimska škola fizike. Usprkos snježnoj mećavi okupilo se oko 120 učenika 7. i 8. razreda osnovne škole i njihovih nastavnika šireg gradskog područja. Što su tamo radili najbolje pokazuju naslovi radionica: Milijunaš - najfizičar, Astroboyz, Poigrajmo se s magnetima, Fizika u igračkama, Zanimljivi pokusi s natjecanja, Istražimo zakon odbijanja svjetlosti.
više>>                                                       fotografije>>

Ljubavna magija
Ljubav je slijepa, ali bez ljubavi mnoge stvari ne vidimo. Oprez je majka mudrosti, ali zaljubljeni ne mare. Koliko puta su znanstvenici bili slijepi, zaljubljeni u svoju teoriju. Je li stvarno ono što vidimo? Nakon Valentinova pogledajte film Petre Milašin, studentice fizike Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
film>>


Otvoreni dan Instituta za fiziku
5. ožujka 2010.
Institut za fiziku u Zagrebu i ove godine otvara svoja vrata. Tema je Fizika budućnosti. Kroz obilazak laboratorija, popularno-znanstvena predavanja i zanimljive pokuse, moći ćete upoznati najnovije znanstvene trendove. Posjet najavite putem elektronske registracije.
više>>


Božićna fizika u Vrbovcu
U srednjoj školi u Vrbovcu i u vrijeme Božića misle na fiziku. Narodni običaj sijanja pšenice, pod vodstvom profesorice fizike Anice Hrlec, iskoristili su za proučavanje težine i simuliranja gravitacije u svemirskim stanicama. Budući  na raspolaganju nemaju svemirsku stanicu odlučili su jednostavnim pokusom pokazati kako centripetalna sila može zamijeniti težinu. Naime, pšenica "ne zna" fiziku, ali osjeća težinu. Stoga nam način njenog rasta može objektivno razjasniti pojam težine.
više>>


Ljetna škola mladih fizičara,  22. do 28. lipnja 2009.
Ovogodišnja Ljetna škola mladih fizičara održat će se u Malom Lošinju. Tema škole je Vrijeme u fizici - fizika u vremenu. Polaznici su najbolje plasirani učenici osnovnih i srednjih škola na državnim natjecanjima iz fizike, iz svih sredina Republike Hrvatske. Predavanja možete pratiti uživo putem Interneta.
više>>
Bertijeve stranice fizike
Bertijeve stranice fizike ponovo su na webu. Dipl. inž. Berti Erjavec, prof. fizike, niz godina je objavljivao zanimljive sadržaje iz fizike na stranicama I. gimnazije u Zagrebu. Sada nastavlja svoj rad kao suradnik E-škole FIZIKA. Stranice će i dalje biti prvenstveno namijenjene učenicima, ali uskoro će biti i ponešto sadržaja namijenjenih učiteljima i profesorima.
                           više>>
Fešta o' fizike
Kistanje 16. svibnja 2009.
Ove godine OŠ Kistanje bila je domaćin stručnog skupa Županijskog stručnog vijeća nastavnika fizike osnovnih i srednjih škola Šibensko-kninske županije. Vijeće se pretvorilo u pravu feštu u kojoj su aktivno sudjelovali učenici i nastavnici. E-škola FIZIKA se priključila sudjelujući u programu kroz predavanje i izvođenje javnih pokusa. Pokazalo se da pokus može fiziku učiniti najzanimljivijim predmetom.
                           više>>
Povijest fizike
Na inicijativu je Rajke Jurdane-Šepić i Nataše Hoić-Božić studenti četvrte godine Fizike i informatike na Filozofskom fakultetu u Rijeci, Petar Jelača, Ana Lipošćak, Ana Maračić i Doris Šegota, oblikovali su zanimljiv i sadržajan courseware namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola te nastavnicima fizike. Uživajte u zanimljivim tekstovima, citatima, prilozima, slikama iz fizike.
više>>
Festival znanosti
20. - 25. travnja 2009.
Festival znanosti sedmu je godinu u Hrvatskoj a ove je godine posvećen temama koje su obilježili dva znanstvena gorostasa naše civilizacije, Galilej i Darwin, velikani čija su razmišljanja promijenila svijet i svjetonazore, mislioci koji su otkrivali tajne porijekla čovjeka i nebeskoga svoda.
                           više>>
5. zimska škola fizike
Fizika u igračkama, Veseli pokusi iz fizike, Zagrijmo se i rastegnimo... Ozarena lica osmoškolaca i susret s čarobnim i novim svijetom fizike. Zimska škola fizike u Osijeku, sada već tradicionalna, uspješno popularizira fiziku među učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole. Za oko 120 učenika šireg gradskog područja fizika će sigurno postati najdraži predmet.
više>>                                                       fotografije>>
Fizika snježnih kristala
Snijeg nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Sjetite se rojeva pahuljica koje u tišini promiču ispred očiju zastirući vam pogled smirujućom bjelinom. Uhvatite li ih tren prije nego se pretvore u kapljicu vode uočit ćete sićušne krhke skulpture – snježne pahuljice. Raznolikošću oblika nadilaze i najbujniju maštu.  Više o tajnovitom rastu sniježnih pahuljica možete saznati u zanimljivom članku dr. sc. Zlatka Vučića.
više>>
Fizika na TV, radiju, novinama
Propustili ste zanimljivu emisiju o fizici? Ništa zato. Naša nova rubrika brinut će da sve ne padne u zaborav. Na stranicama FizTube naći ćete arhivu isječaka TV i radio emisija iz fizike, čije teme nastojimo obraditi dodatnim pojašnjenjima. Arhivu ćemo popunjavati dostupnim video materijalima na hrvatskom jeziku pri čemu očekujemo Vašu pomoć. Pošaljete nam zanimljive video i audio zapise iz svoje zbirke.
                          više>>

< prethodna stranica                      slijedeća stranica>