SADRŽAJ
VI PITATE
PROJEKTI
PC KUTAK
ZADACI I TESTOVI
KUĆNI EKSPERIMENTI
FIZIKA SVEMIRA
PROČITALI SMO ZA VAS
FIZIKA NA MREŽI
SVAKODNEVNA FIZIKA
INTERAKTIVNA FIZIKA
HOKUS-POKUS FIZIKA
ŠKOLSKA FIZIKA
ŠKOLE SURADNICE
SURADNICI NA PROJEKTU
SITE MAP
Pregled stranica
e-škole FIZIKA

e-ŠKOLE
e-ŠKOLA
e-ŠKOLA, ASTRONOMIJA
e-ŠKOLA, BIOLOGIJA
e-ŠKOLA, GEOGRAFIJA
e-ŠKOLA, KEMIJA

suradnja >>
kontakt >>


INSTITUCIJE
Hrvatsko fizikalno društvo
>>ljetna škola
>>natjecanja
>>samostalni eksperimentalni radovi

Prirodoslovno matematički fakultet
>>fizički odsjek

Institut za fiziku
Institut "Ruđer Bošković"


Donacije projektu

Nagrade, priznanja


Arhiva vijesti i obavijesti


Opisujemo sustave
Hrvatsko interdisciplinarno društvo provodi natjecanje Opisujemo sustave za učenike srednjih škola. Tema natjecanja je uočavanje, opisivanje i razumijevanje sustava iz naše okoline uz primjenu znanja iz prirodoslovlja, tehnike i društveno-humanističkih znanosti. Rok za prijavu sudjelovanja je 15. prosinca 2008.
više>>
Fizika svemira
ponovo nudi nove sadržaje. Njen voditelj Krešimir Kumerički reorganizirao je rubriku Pitanja, odgovori i razgovori te dodao desetak novih stranica s odgovorima na Vaša pitanja na koja je u zadnje vrijeme odgovarao elektronskom poštom. Pogledajte! Ljubitelji svemira sigurno će pronaći nešto zanimljivo i novo.
više>>
Nebo na poklon
edukacijski je projekt udruge Znanost.org za učenike osnovnih škola. Škole, na 5-mjesečnu posudbu, dobivaju male teleskope pomoću kojih izrađuju zanimljive i zabavne praktične vježbe iz astronomije. Prijave za sudjelovanje otvorene su do 30.11.08.
više>>
Edisonov pokus
Mnogi nastavnici se žale da im ne uspijeva tzv. 'Edisonov pokus' pokus  kojim se pokazuje emisija elektrona iz užarenog metala. Pokus je opisan u nekoliko naših udžbenika. Pokus smo pažljivo izveli  i raspravili njegovu fizikalnu pozadinu.  Pokazalo se da je zaista upitno što pokus pokazuje ali i da, uz kritički način razmišljanja, školski kabinet može postati istraživački laboratorij. Otkrijmo zajedno što pokazuje 'Edisonov pokus'. Svojim prilozima možete sudjelovati i Vi.
više>>
Fizika i fotografija
novi je projekt Prof. Martina Lukanovića iz S.S. fra Andrije Kačića Miošića u Pločama. Negovi učenici Zvonka Barbir, Ivo Srzentić i  Predrag Kežić izradili su izvrstan album umjetničkih fotografija. Pogledate ga očima fizičara i vidjet će te da sklad izvire iz dubine i jednostavnosti zakona fizike. Ovi mladi autori otkrivaju nam ljepotu fizike. Uživajte!

Smotra učeničkog stvaralaštva
VIP Eureka 2008.

Znanstveno edukacijski centar Višnjan organizira smotru učeničkog stvaralaštva iz svih područja i interakcija prirodnih i društvenih znanosti i tehnologije.  Prijaviti se mogu učenici srednjih škola RH s izvornim, samostalnim radom na hrvatskom jeziku, uz sažetak na engleskom jeziku, najkasnije do 1. listopada 2008.
više>>
Plazma – osnovni oblik materije u svemiru
Plazma je najrasprostranjeniji oblik vidljive materije u svemiru koji se sastoji od nezavisno gibajućih, električki nabijenih sastavnica atoma, elektrona i iona. Gibajući se, te nabijene čestice proizvode električna i magnetska polja koja u povratu utječu na ponašanje plazme. Što je plazma, gdje je sve ima i kako nam može koristiti pročitajte u članku S. Miloševića (pdf).
više>>
Ljetna škola mladih fizičara,  22. do 28. lipnja 2008.
Ovogodišnja Ljetna škola mladih fizičara održat će se u Malom Lošinju. Tema škole su fizikalni aspekti vode. Polaznici su najbolje plasirani učenici osnovnih i srednjih škola na državnim natjecanjima iz fizike, iz svih sredina Republike Hrvatske. Predavanja možete pratiti uživo putem Interneta.
više>>
Našima drugo mjesto na IYPT 2008.
Na Međunarodnom turniru mladih fizičara, u finalnoj borbi održanoj u Splitu, naša ekipa u sastavu: Marija Došlić, Nina Kamčev, Vedran Komlen, Veronika Sunko i Vilim Štih, pod vodstvom prof. Darija Mičića i studenta fizike Damjana Pelca, osvojila je izvrsno drugo mjesto među natjecateljima iz 21 zemlje. Bolji od njih bili su samo Njemci za 0.7 bodova! Ovo je još jedan izvrstan uspjeh naših mladih fizičara. Čestitamo!
više>>
IYPT 2008.  Trogir 21. - 28. 5.
Hrvatska je domaćin 21. Međunarodnog turnira mladih fizičara (International Young Physicists Tournament). Uz Olimpijadu to je najveće međunarodno natjecanje iz fizike. U Bratislavi 2006. godine naši turnirci osvojili su prvo mjesto. Natjecanje počinje objavom 17 fizikalnih problema koje timovi učenika iz cijelog svijeta proučavaju eksperimentalno i teorijski. Na turniru po dvije ekipe sučeljavaju svoja fizikalna objašnjenja zadanih problema, a bolji idu dalje. Na ovim stranicama možete saznati više o turniru i prijašnjm problemima, te naći mnoga rješenja i radove naših turniraca iz prethodnih godina. Turnir organizira HFD u suranji s fizikalnim institucijama te uz potporu MZOŠ-a RH.
više>>
Državno natjecanje iz fizike  Poreč 8. - 11. 5. 2008.
Državni susret i natjecanje mladih fizičara Hrvatske ove godine održava se u SŠ Mate Balote u Poreču. Uz natjecanja iz znanja fizike za osnovce i srednjoškolce bit će prezentirani i eksperimentalni učenički radovi kako osnovaca tako i srednjoškolaca iz cijele Hrvatske. Učenicima i njihovim mentorima želimo ugodno druženje i puno dobre fizike.
više>>
Festival znanosti  21. - 26. 4. 2008.
Ove godine, sada već tradicionalna događanja: predavanja, predstavljanja, promatranja, radionice, izložbe, znanstvene kafiće, tribine i natjecanja organizira čak šest gradova: Osijek, Rab, Rijeka, Split, Zadar i Zagreb. Glavna tema je voda, ali u programu su i brojne druge zanimljive teme. Dođite i sudjelujte.
više>>
Otvoreni dani Instituta Ruđer Bošković 24. - 26. 4. 2008.
Najveći nacionalni istraživački institut na području prirodnih znanosti s više od 400 znanstvenika u područjima eksperimentalne i teorijske fizike i kemije, molekularne biologije i medicine, ekologije, istraživanja mora i računa- rstva, predstavlja javnosti svoju djelatnost na atraktivan način. Uz građane naročito su dobrodošli mladi ljudi koji tek trebaju odabrati svoje buduće zanimanje.
više>>
Susreti nastavnika i znanstvenika
Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s e-školom FIZIKA Hrvatskog fizikalnog društva priprema nekoliko radionica za Državni seminar učitelja i nastavnika fizike koji će se održati u Zadru od 25.do 28. ožujka 2008. godine. Na ovim stranicama možete naći nove zanimljive članke čiji su autori voditelji radionica kao i program seminara.
više>>                                                     fotografije>>  
Otvoreni dan Instituta za fiziku
Otvoreni dan Instituta održan je u petak 11. travnja 2008. Posjetitelji su obilazili laboratorije,  prisustvovali popularnim predavanjima i zanimljivim pokusima, te razgovarali sa znanstvenicima. Kako je to bilo možete pogledati ovdje.
više>>                                                           fotografije>>

< prethodna stranica                      slijedeća stranica>