:O nama:

 

     Učenici Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića u Pločama postižu zapažene rezultate na gradskim, županijskim, državnim, saveznim i međunarodnim natjecanjima (fizikalnim olimpijadama).

     Zahvaljujući predmetnim nastavnicima Martinu Lukanoviću i Ratomiru Vujoviću prostorni uvjeti za izvođenje nastave su izvrsni. Uz specijaliziranu učionicu nalazi se kabinet u kojem je smještena bogata zbirka nastavnih sredstava. U nastavi se redovito izvode vježbe iz fizike.izike.izike.

     Kvalitetnim radom te odgovarajućim pedagoškim postupcima nastavnici uspijevaju motivirati učenike da u velikom broju sudjeluju na natjecanjima iz fizike.

   

     Povodom obilježavanja Svjetske godine fizike skupina učenika pod vodstvom prof. Martina Lukanovića sudjelovala je na natječaju u organizaciji HFD-a na kojem su nagrađeni za video prezentaciju pokusa. Spomenuti rad objavljen je na internetu te se može koristiti u redovnoj nastavi. Školske godine 2005/2006. napravljen je novi rad na istu temu te je objavljen na internetu pod naslovom "Pokušaj sam - pokusi iz kabineta fizike prof. Lukanovića".

 

:Fizika ekspress u našoj školi:

 

Glavni i odgovorni urednik:

Martin Lukanović, prof. savjetnik

Tehnički urednik:

Predrag Kežić

Lektura teksta:

Melanija Mijoč, prof.

Pokuse pripremili:

Dalibor Pavlović

Branko Jelavić

Tomislav Tomas

Zvonimir Tomas

Ivan Žderić

Grgur Damić

Damir Dugandžić

Zvonimir Taslak

Ante Gavran

Ivan Žderić

Petar Žilić

Lovre Bošnjak

Dragan Glamuzina

Tomislav Jerković

Predrag Kežić

Mišel Kuhar

Boris Miošić

Mario Dominiković

Vitomir Jurjević

     U našoj školi je, prošle godine u sklopu akcije "fizika ekspress", održano predavanje u kojem su sudjelovali apsolventi i profesorica fizike na PMF-u iz Zagreba. Cilj ove akcije je obilježavanje 2005. godine kao godine fizike i skretanje pažnje svjetskoj javnosti na važnost fizike i prirodoslovlja za svakodnevni život i budućnost.

     Nakon kratkog pregleda Einsteinove karijere, profesorica drži predavanje "Mozak na djelu" i upoznaje nas sa strukturom, funkcijom i aktivacijom određenih dijelova mozga. Odaziv učenika je bio više nego pohvalan, atmosfera u kabinetu fizike je postajala sve vruća, no ne zadugo, barem ne kad se počeo puštati tekući dušik temperature čak  -194*. Slijedili su pokusi s mikrovalnom, sijalicama, munjama, ledenim bananama, vinom, magnetićima,... bilo je tu svačega, a netko je čak morao žrtvovati i vlastiti, dragocjeni, sentimentalno vrijedan školski pribor. A svi vi koji ste protiv nošenja oružja u školama, nemojte se zgroziti; puška u rukama mladog prvaša i pucnjava je samo dio pokusa! Osim zanimljivih pokusa koje su nam prezentirali studenti, i naša škola se ponosi mladim fizičarima-budućim inženjerima, kako je rekla naša ravnateljica u uvodnoj riječi. To su učenici 1.razreda elektrotehnike i najstariji gimnazijalci koji su pod budnim okom opće poznatih profesora gosp. Lukanovića i gosp. Vujovića, uspješno odradili niz pokusa.

     No, prije samog predavanja "ulovila" sam profesoricu i kojeg studenta (?) na čašicu razgovora. Kao članovi HFD-a kroz ovu akciju naši gosti posjećuju razne dijelove Hrvatske, a Ploče, kao zadnju destinaciju ove godine, izabrali su ponajprije zbog angažiranja naših učenika na natjecanjima i aktivnostima. Projekt je financiran od strane Europske unije i prihvaćen je u školama jer unosi nešto novo u standardnu nastavu, popularizira fiziku i motivira na daljnje studiranje sličnih znanosti. U to smo se uvjerili, a vi koji ste propustili ovaj događaj, zadovoljite se slikama.

Žana Soče

 

:Nagrada HFD-a za video prezentaciju pokusa:

 

Glavni urednik: Martin Lukanović, prof. savjetnik

Tehnički urednik: Predrag Kežić

Snimatelji: Dalibor Pavlović i Silvestar Ćavar

Pokuse pripremili: Lovre Bošnjak, Dragan Glamuzina, Tomislav Jerković, Predrag Kežić, Mišel Kuhar, Boris Miošić, Mario Dominiković, Vitomir Jurjević.

Najbolje vidljivo pri rezoluciji 1024*768.

PeGO.+design. Sva prava pridržana 2006. Ispričavamo se zbog eventualnih pogreški.